Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Сцена на вековете

Е-мейл Печат ПДФ

Преди седмица имах възможността да посетя едно от представленията от „Сцена на вековете”, което се проведе на хълма Царевец във Велико Търново.

Бях приятно изненадана и очарована - от усмихнатото посрещане, от много добрата организация, от красивите декори и изключителните изпълнения. Да слушаш опера под звездите, особено на такова място, е невероятно преживяване. Но не за него искам да пиша сега.

След представлението дойде логичният въпрос „Защо си нямаме подобни фестивали и в Плиска или Преслав?” Поне аз не знам и не съм чувала да има. Много ще се радвам ако някой ме поправи и се окаже, че греша. Би било прекрасно да има подобен фестивал, макар и с друга, оригинална насоченост. Театрален или пък с народна музика, или с изяви на деца - идеи много, но трудно се намира кой да ги реализира. А през деня, преди представленията, може да има допълнителни събития, като представяне на традиционни занаяти, например. Градовете са и сравнително близо до морето - идеална възможност да бъдат привлечени повече посетители, прекарващи ваканцията си по родното крайбрежие.

Замислих се и че последно съм ходила в Плиска и Преслав преди доста време. Рядко ходим на места, които са близо до нас. А може и причината да е в това, че последният път бях доста разочарована от посещението си в Преслав. Личеше си липсата на поддръжка, избуялата трева и тръни по пътеките, старите табели, които бяха заменени с нови само тук-там. А опитите за реконструкция на останките във вида, в който се предполага, че са изглеждали, по мое мнение бяха крайно несполучливи. По-скоро влошаваха нещата. Подобни места би трябвало да предизвикват гордост от миналото ни, вместо да ни натъжават и да ни припомнят колко зле е настоящето.

Преди няколко години бях на фестивал в един от най-известните археологически резервати в Австрия. Там нямат и 1/10 от разкритите останки, които имаме тук, но атракцията беше великолепна. Покрай теб се движат само хора в старинни дрехи и изцяло се пренасяш в друго време. И навсякъде нещо се случва - едни обработват дърво, други метал или кожа, трети готвят нещо или просто са спрели да си приказват. Има най-различни турнири - по стрелба с лък, бой с мечове, състезания с коне. А също, разбира се, и специални занимания за деца. Разхождаш се, приказваш с хората, можеш и да изпробваш уменията си в някой занаят или само да си направиш снимка и да вземеш нещо за спомен. Можеш да прекараш цял ден на мястото и пак да не ти стигне.

Подобни хубави идеи могат да станат реалност и тук - след фестивала в Търново се убедих, че е така. А след като в Търново може, защо да не може и в Плиска или Преслав?!

За fortisimo.eu – Рослава Стоянова

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Сцена на вековете

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414