ФортисимоЯсен Велчев: Музиката се превърна в един безобразен PR!

Е-мейл Печат ПДФ

Той е пианист, композитор, багерист... Той се занимава с музика още от детските години. Той е от хората, които могат да бъдат колкото сериозни, толкова и забавни.

Той е лидер на група „Акага” от цели осем години – свири, композира и аранжира в четири последователни албума. Той е и от група „Те”. Той е Ясен Велчев!

Ето какво сподели с мен Ясен, специално за читателите на fortisimo.eu, като отговори на всичките ми въпроси с много настроение!

Нели Русева: Здравей, Ясене! Какво правят „Те”?

Ясен Велчев: Здравей! Група „Те” се е отдала на активна почивка! Включително и аз, но само в музикално отношение! Аз по принцип съм малко скаран с действието "почивка"...

Нели Русева: Къде феновете ви могат да ви слушат?

Ясен Велчев: За съжаление феновете ни не могат да ни чуят никъде в момента, освен в ефира на Нова Телевизия, където текат едни весели повторения на миналия вече сезон на „Шоуто на Иван” и Андрей". Освен, че в момента е голямо мъртвило по клубовете, така или иначе няма вече много места, където да се свири в истинския смисъл на думата. Ако искаме да свирим някъде, или трябва да сме на плейбек, или трябва да се заврем в някой от многобройните пианобарове. Първото няма как да стане (защото НЕ искаме), а второто е почти технически невъзможно. По-вероятното е през есента да направим някой и друг гиг, но е рано да се каже къде точно ще се случи... Иначе за нас е изключително удоволствие да свирим на живо и да споделяме емоциите си със публиката!

Нели Русева: Правите ли нови парчета, ще има ли албум?

Ясен Велчев: Нови парчета в момента не записваме, което не значи, че няма такива като идеи. Даже някои са почти готови, просто не сме решили да ги записваме! Така или иначе скоро издадохме албума "Като нея", който беше награден от БГ радио за "Албум на 2009-та година".

Нели Русева: С Преслава сте сгодени, разкажи как й предложи?

Ясен Велчев: През лятото на 2009-та заедно с моя приятел и наш продуцент Иван Драндийски решихме да отидем до Лондон на няколко концерта, единият от които беше на "Take That" на легендарния стадион "Уембли". А аз знаех, че Преслава има една мечта- да отиде точно на техен концерт! Реших, че това е един прекрасен момент да идем заедно там, като това съвпадаше и с нейния рожден ден. В деня преди концерта с Иван бяхме измислили да се разходим до Гринуич, и за мен това беше идеалният момент за моето предложение към Преслава! Спомням си, че бяхме четиримата - аз, Преслава, Иван и неговата съпруга Виктория. До там отидохме с корабче по Темза, а като се качихме до самото място, където минава гринуичкият меридиан, аз застанах от едната му страна, а Преслава от другата! Тогава и хванах ръката, сложих и пръстена, и казах: "Така, както този меридиан дели света на две, така ние с теб никога да не се разделяме! Съгласна ли си?". Тя каза през сълзи "Да!". А вечерта после беше незабравима!

Нели Русева: Ще има ли сватба скоро?

Ясен Велчев: По всяка вероятност никой няма да разбере кога е събитието! Просто ще бъде в много тесен кръг от хора. Надявам се да не обиждам никого, хи-хи...

Нели Русева: Лесно ли е да работиш заедно с любимия човек? Това понякога не носи ли неудобства?

Ясен Велчев: С любим човек се работи лесно, стига и ти на него да си му любим! Трудностите идват по-скоро от факта, че аз съм голям перфекционист, а Преслава също, и това понякога води до леки гръмотевици, рядко съпроводени със превалявания. Хубавото е, че винаги след това изгрява слънце!

Нели Русева: Кога и колко си работил като багерист, или това е повече шега?

Ясен Велчев: Това с багера не е шега! Сега през лятото имам работа с багера, и гледам да си я свърша преди да е започнал новият сезон на предаването. Е, вярно е, че е криза, но това е едно от най-големите ми радости и забавления, това ме вдъхновява, това ми е сбъдната мечта! В случая парите наистина не са най-важното!

Нели Русева: Завършил ли си музика?

Ясен Велчев: Дали съм завършил музика? Не мисля! Истинските музиканти никога не могат да кажат,че са "завършили", те се учат доживот! Почнах да свиря на 4 години, на 5 вече имах най-прекрасните учители на света (поне за мен)! На 6 вече бях в музикалното училище, като вече знаех повечето от нещата, на които тепърва ми предстоеше да ме учат там! След 12 години в музикалното постъпих в консерваторията, където освен, че си загубих доста от времето, не научих нищо! Може би и заради това не я завърших! Сега вече има доста по-добри университети, с интересни специалности, където мога да взема тая прословута тапия – музикант! Макар че музикант не се става с тапията...

Нели Русева: Това ли си искал да правиш още от малък, да се занимаваш с музика?

Ясен Велчев: Като бях малък имах няколко мечти. Две от тях бяха точно тези- да съм музикант, и то точно такъв, и да карам багер!

Нели Русева: Имаш ли някакво специално желание някой ден да пееш, свириш с... някой световно известен музикант?

Ясен Велчев: Интересното е, че това до някъде ми се е случило вече, и то не един път. Свирил съм с Тото, с Инкогнито, Мецофорте..., даже и със самия Джорж Дюк – един от най-любимите ми пианисти и музиканти! А от всички тези хора съм разбрал едно- те са големи, защото не са "звезди", а музиканти! Впрочем, винаги съм искал да свиря с такива музиканти като Венко и Ивайло – те са страхотни!

Нели Русева: Как почивате, имате ли специално място или специален начин за разтоварване?

Ясен Велчев: При мен както казах, почивката е странно нещо, та може би докато свиря си почивам от багера, а докато карам багер си почивам от музиката...

Нели Русева: Кой от гостите на „Шоуто на Иван и Андрей” досега те е впечатлил най-много?

Ясен Велчев: Честно казано, повече са ме впечатлявали сериозните гости, от колкото разни шутове и врачки. Така е и в живота ми...

Нели Русева: Имаш вид на безгрижен, освободен човек, какво може да те притесни най-много?

Ясен Велчев: Това е добре, че имам такъв вид – значи си върша работата добре! А всъщност съм доста угрижен и притеснителен човек, понякога даже в повече! Така съм възпитан – да бъда отговорен. Иначе ме притеснява много налагащата се простотия и това, че се трябва да се съобразявам с нея...

Нели Русева: На какво се ядосваш?

Ясен Велчев: На простащината, дебелоочието, нахалството, лицемерието, подлостта, лъжата....

Нели Русева: А на какво се радваш?

Ясен Велчев: На Преслава, на хубавата музика, на усмивките у хората, на калинката, кацнала на листо, покрито от току-що спрелия дъжд, на малките неща...

Нели Русева: Кое е нещото, на което са те научили твоите родители, и би искал да го предадеш на децата си?

Ясен Велчев: Може би възпитанието, и християнската вяра...

Нели Русева: Романтичен ли си?

Ясен Велчев: Да...

Нели Русева: Какво мислиш за българската поп музика на този етап?

Ясен Велчев: Мисля, че един много малък процент от нея става за нещо! Това не значи, че няма добри изпълнители и творци изобщо! Просто напоследък нещата доста се промениха. Държавата ни не прави нищо за музикалното изкуство изобщо, камо ли за поп-музиката. Поради това поп-музиката се превърна в едно евтино и пошло средство да станеш известен. Може и една нота да не знаеш, и да не можеш да изпееш или изсвириш, но имаш ли дадените връзки и познати можеш да се набуташ навсякъде, където иде реч за музика. Музиката се превърна в един безобразен PR, който няма нищо общо със самата музика! В крайна сметка, обществото ни изпростя толкова много, че самото то няма нужда от музика. Достатъчно е да прочетеш нещо скандално за някой, и той вече е звезда! Случвало се е да питам познати какво харесват в даден изпълнител, а те ми викат – "как бе, писаха, че бил вечерял с президента..."

Нели Русева: Пречи ли чалга музиката на културата на българина, или има място за всички под слънцето?

Ясен Велчев: Мисля, че отговорът на този въпрос се чете и в по-горе казаното от мен. Всъщност истината е такава: чалгата като стил музика не пречи на никого. Аз самият доста лесно свиря такава музика ако поискам. Проблемът е в това, че чалгата се превърна в начин на живот, в начин на мислене, в начин на отношение между хората. А това се превърна в убиец на културата и морала в България...

Нели Русева: Пожелай нещо на читателите ни, на себе си....

Ясен Велчев: На читателите пожелавам най-вече да се стремят към истинските и ценни неща, да бъдат позитивни, и въпреки всичко да гледат напред и нагоре! А на себе си пожелавам да правя такива неща, от които да не ме е срам пред близките ми, пред публиката, пред Бога!

За fortisimo.eu – Нели Русева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Интервю

  Популярно от Интервю

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още от Интервю

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Интервю Интервю Ясен Велчев: Музиката се превърна в един безобразен PR!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414