Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Анонимност в Интернет? Да бе, да!

Е-мейл Печат ПДФ

Повечето хора са много смели когато пишат коментари по някоя злободневна тема в Интернет. Те си позволяват да бъдат нагли или цинични, само защото си мислят, че са анонимни и никой не може да разкрие виртуалната им самоличност.

Това разбира се не е вярно. Дори един по-напреднал потребител в мрежата е способен да ви открие, а какво остава за ченгетата или служителите в телекомуникационните компании. Въобще няма да намесвам хакерите тук.

Следващият широко разпространен мит е, че никой не знае от коя географска точка използвате Интернет. Но и това твърдение си е жива заблуда. Има много начини, по които потребителите могат да ви засекат на картата.

Един от най-лесните методи за проследяване е чрез опцията на вашия браузър Geolocation API (Приложно-програмен интерфейс за географско местоположение). Администраторите на всеки сайт получават вашия IP адрес, по който лесно могат да се ориентират от кой град сте. Понякога данните са далеч по-точни и могат да насочат до конкретна фирма или направо улица. IP адресът ви придружава и всеки e-mail, който изпращате. През този линк можете да проверите какъв отпечатък оставяте вие в мрежата. Но дори и да пропуснем тази клюкарска API опция – има и други начини за лесното откриване на даден човек в географската реалност.

Ако потърсите нещо в Google през вашия мобилен интернет, всезнаещата търсачка вече знае и местоположението на клетката, която използвате. По тези данни няма как да се установи точното ви местоположение, но ще е ясно, че вие сте някъде там… на стотина метра. Тази опция е полезна когато търсите ресторанти в Google Maps. Особено ако сте в чужбина. Но дори и в по-големите градове на България много заведения са отбелязани на виртуалната карта.

Ако пък телефонът ви разполага с GPS, а повечето нови апарати имат такава екстра, позицията която ще засече Google (или някоя друга програма), може да бъде точна до метри. Дори и да изключите от настройките на апарата функцията за позициониране, операторът ви (и съответно властите) могат лесно да получат данни за вашето местоположение. Тази опция се прилага при изчезнали или отвлечени хора и дава добри резултати. И въпреки че уж издирвателният метод не се прилага често, възможността е налице и вероятността да се превърне в рутинна практика при полицаите е твърде голяма.

Наскоро хакерът Сами Канкър проведе конференция, игриво озаглавена „Как се запознах с гаджето ти”. На нея показа колко е лесно да се откриеш някого чрез мрежата. В случая Канкър използва картите на Google, за да позиционира човек. Така за няколко минути Сам сбъдна мечтата на всеки воайор. Тази конференция засили и страховете на хиляди потребители, които не одобряват практиката на Google да снима пространствени изображения за опцията street-view на програмата Earth. Гигантската търсачка разполага и с подробен списък на всички безплатни wi-fi зони в по-големите градове. Тази информация също може да бъде използвана за по-лесното откриване на отделни потребители, радващи се на безплатния достъп до мрежата.

Та, как да се защитим? На компютрите си можем да използваме анонимно прокси като TOR. Така проследяването ще стане доста по-трудно. Но имайте предвид, че ако някой с повече познания и възможности иска да ви открие в мрежата – той ще го направи, без значение колко се пазите.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимки: idnes.cz и 359gsm.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Анонимност в Интернет? Да бе, да!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414