Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Масовите комуникации убиват масмедиите

Е-мейл Печат ПДФ

Двадесет години преди днес. Вестникарският пазар в България преживява истински ренесанс. Печатът е абсолютният властелин в медийния свят.

Различни предприемчиви групи и сдружения планират да разкрепостят и модернизират радио ефира, а телевизията търси бъдещето в рамките на миналото.

Дебатите в масмедиите са свързани с това дали имат бъдеще партийните вестници или не, дали езикът в пресата следва да се опрости и дали режимът за предоставяне на радиочестоти трябва да се либерализира. В тези времена музикалните изпълнители издават музика на аудио касети, а Законът за авторските и сродните му права се преписва от Европа. Българите чуват за Интернет, но нищо повече.

Българите говорят по стационарни кабелни телефони и гледат на първите появили се мобилни оператори като на неприлична демонстрация на богатство. Най-често натрупано по нечестен начин от криминално проявени лица, наричани „мутри”. Обществените комуникации са на терена на публичността и се ръководят от принципите на класическите масмедии.

Десет години преди днес. Вестникарският пазар в България е окрупнен и в него все по-силно се чувства натиска на рекламата. Печатът все още е господар въпреки че телевизията вече събира по-голямата част от аудиторията и рекламните приходи. Ентусиастите в радио ефира отдавна са се наиграли и вече са продали честотите на появилите се национални вериги, които се развиват с помощта на чужди инвестиции. Дебатите в масмедиите са свързани с въпроса колко точно национални телевизии може да има в страната, каква е функцията на обществените радио и телевизия и как точно да се плащат авторските права на изпълнители и продуценти.

В тези времена музикалните изпълнители продават компакт дискове. Интернет вече е в България, но масмедиите все още не му обръщат внимание. Българите вече говорят по мобилни телефони и дори се питат дали да не спрат стационарните. Обществените комуникации все още са на терена на публичността, но доверието в принципите на класическите масмедии ерозира.

Днес. Вестникарският пазар в България е на кръстопът, разкъсван от предизвикателствата на кризата и кризата в инфраструктурата на комуникацията си с аудиторията. Печатът вече не е господарят на медийния свят и на пръв поглед се преориентира от новините към анализите. Телевизията затъна в шоуто. Радиото отдавна избяга от публицистиката и си избра ролята на аудио фон. Телевизията и Радиото доброволно влизат в Интернет. Дебатите в масмедиите са свързани с ролята на Интернет и възможностите за неговото регулиране, предстоящата цифровизация на ефира, и нерешеният въпрос с авторските права. В тези времена музикантите предпочитат да крият песните си, защото всички ги теглят в *.mp3 формат.

Интернет е навсякъде. Той е новата медийна платформа и вече посяга към зоната на мобилните комуникации. Интернет влезе в мобилните телефони и е на път да ги промени същностно. Аудиторията се възползва от технологиите и въстана срещу принципите на класическите масмедии. Зрителят и слушателят вече таргетират телевизиите и радията, а не както досега. Те определят и си избират своя прайм тайм.

Аудиторията се превърна в главен редактор. Личното все повече излиза на територията на публичността. Споделеното от мен и приятелите ми във Facebook често се оказва по-интересно от новините.

Масовите комуникации убиват масмедиите.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

1 коментара

 1. Масовите комуникации възраждат медиите, такива, каквито трябва да бъдат в едно гражданско общество. Правят ги в много голяма степен независими от фирмени "заводски" стен-вестници и радиостанции.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Масовите комуникации убиват масмедиите

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414