Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Успокойте се малко зад волана!

Е-мейл Печат ПДФ

Вчера в рамките на два часа получих длъжността семеен шофьор. Повериха ми задачата, защото карам спокойно, без да проявявам склонност към каскади или високи скорости.

Още с първата маневра обаче бах заглушен с гневния клаксон от друг водач. Да си го бях заслужил, разбирам, но в случая колегата отсреща се разсвири секунди след като вече бях извършил маневрата. При това – без да застраша никого. След няколко метра спрях колата на светофар, а зад мен се нареди колона от 5 – 6 автомобила. Още преди да е светнала жълтата лампа, вече започнах да чувам нервни бибиткания: „’Айде, тръгвай!”

Чакайте, бе, за къде сте се разбързали всички?

Всеки път, когато някой натиска клаксона, той гарантирано опъва нервите на останалите участници в движението. Звукът води до излишен стрес и в много случаи влошава ситуацията. Винаги, когато чуя дразнещ клаксон, в главата ми изникват две противоположни истории.

В час пик младо момиче чака да светне зеленият цвят, за да продължи по централния булевард Владислав Варненчик във Варна. Нетърпеливите шофьори започват да я препират, а девойката изгася колата, вдига ръце и успява да я подкара чак за следващата зелена светлина. Ако шофьорите зад нея бяха останали спокойни, щяха да минат без проблем още първия път. Но заради тяхната глупост чакаха двойно повече. И псуваха двойно повече ;)

Естествено, не винаги хората отзад са виновни за нервните изблици на шум. Ежедневно виждаме как разни тарикати пред нас правят сложни маневри, докато си говорят по телефона. Или пък не виждат, че вече свети зелено, само защото си пудрят носа.

Другата любопитна случка идва от познат професионален шофьор, който е карал ТИР из цяла Европа. На кръстовище в Германия решил да смъмри друг шофьор, натискайки клаксона. Продължил по пътя, а няколко километра по-късно го настигнали ченгета. Спрели го, за да поискат обяснения защо е подал звуков сигнал. Не могли да се разберат на маймунски и затова нашият човек бил глобен с 50 евро.

Според родния Правилник за прилагане на закона за движението по пътищата употребата на клаксон в градска среда също е забранена, освен в случаите, когато е необходимо да се предотврати пътнотранспортно произшествие. Но понеже не се налагат глоби за надутите свирки, положението по нашите пътища е трагично.

В скромната ми „кариера” на шофьор никога не съм пришпорвал така хората пред мен. Неведнъж съм бил свидетел на страшни дивотии, но в такива случаи просто убивам скоростта или направо спирам. Толкова е трудно да се кара по българските пътища. Огромните дупки би трябвало да ни правят по-толерантни, а не по-агресивни. В края на краищата – какво ти е виновен шофьорът пред теб, че криволичи, за да избегне кратерите в асфалта. На запад това каране е признак за алкохолна намеса, а у нас си е принудително трениране на оф роуд в градска среда.

Замисли се следващият път, когато посегнеш към клаксона! Смисълът на шофирането е  да те пренесе по-лесно, бързо, но и безопасно от точка А до точка Б. Управлението на автомобил не бива да служи като отдушник за нерви. Защото цената на тази терапия често се оказва твърде висока.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимки: giftmix.ru и tvevropa.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Успокойте се малко зад волана!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414