Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Как технологиите се отразяват на връзките?

Е-мейл Печат ПДФ

Дори в ерата на мобилните телефони и Facebook гаджетата все още намират срещата очи в очи за идеалния начин да прекратят връзката си. Това показва мащабно проучване, направено сред студенти и хора на средна възраст в САЩ.

Може би защото осъзнаваме, че технологиите са създадени да ни свързват, ние изпитваме неудобство, когато ги използваме за раздяла. Затова едва 20% от анкетираните казват, че биха разкарали „любимия” по електронен път.

Социалните мрежи и мобилните услуги изведоха света от ранната епоха на електронната поща. Това наложи еволюция и при виртуалните късания. Половината студенти от проучването не си спомнят да са чували за раздяла чрез e-mail. Тези от тях, които знаят за подобна история посочват, че тя е била свързана с по-възрастни хора.

Можем да бъдем сигурни, че популярността на различните технологии се определя от възрастта на участниците в изследването.

Студентите, например, използват електронната си поща за по-официална комуникация. Разпращат си e-mail-и предимно с преподаватели, шефове, родители или приятели, които са на по-голямо разстояние. Те общуват с приятели чрез SMS-и, обаждания, съобщения в социалните мрежи и чат програмите. Така че това са и каналите, през които младежите режат гаджетата си.

Оказва се също, че в различните етапи на една връзка се използват и различни комуникационни средства. Повече свалки стартират от Facebook или със SMS-и. След това се преминава към телефонни обаждания и срещи на живо.

Виртуалните комуникации обаче предполагат доста недоразумения и „грешки в превода”. Недобре изразените мисли в кратките текстови съобщения са познат проблем. Интересно е обаче, че понякога хората до такава степен свикват с виртуалните думи, че изпитват сериозни затруднения при срещите си очи в очи. Те са развили умение да се разбират без странични фактори като интонация и жестикулиране. Затова изпадат в истински културен или емоционален шок при допир с реалността. Психолозите са сигурни, че тази негативна страна на виртуалната комуникация ще им осигурява много нови пациенти в следващите години. Стига и лекарите да не започнат да лекуват през Мрежата. Тогава незнам...

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимки: visualizeus.com и zcache.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Как технологиите се отразяват на връзките?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414