Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Ако ти е криво, бягай, плувай, карай колело и сърфирай

Е-мейл Печат ПДФ

В разгара на лятото е някак разхлаждащо да разберем, че яхването на вълни не само помага да поддържаме телата си във форма, а и гарантира по-добрата кондиция и настроение.

Точно 30 минути върху сърфа са достатъчни, за да увеличат позитивните мисли и да унищожат в зародиш депресии и лоши настроения. Това показва ново изследване, проведено от докторанта Райън Питсънбърг в Университета на Айова, който е сърфист. Независимо от пола, опитността или дори годините – всички хора, които са участвали в изследването са потвърдили, че се чувстват значително по-добре след тренировка на борда.

Така че ако живеете покрай морето или сте просто на почивка, поинтересувайте се за уроци по сърф и проверете твърдението на Райън от Айова. Всъщност неговото заключение не бива да ни изненадва, тъй като от години науката знае, че всеки вид тренировка влияе позитивно върху човешкия дух. Сред най-резултатните упражнения, които могат да се практикуват навсякъде, са карането на колело и кросът. В повечето случаи те могат да бъдат използвани като антидепресанти и като стимуланти за по-ведри мисли. Но за разлика от карането на сърф – не дават чак 100 процентов резултат.

Едно от вероятните обяснения за по-голямата ефективност на екстремния спорт е може би фактът, че повечето хора го практикуват индивидуално. „Ти си насаме с водата и това наистина ти позволява да си избистриш мислите”, казва Райън Питсънбърг.

А в тази насока каква е разликата между сърфирането и плуването? Може би факторът „насаме с…” е ключът към по-добрите резултати. Трябва само да преодолеете страха от скуката и да се впуснете в някаква физическа дейност. За предпочитане рано сутринта, докато е хладно.

Иначе докторантът от Айова разработва програмата „Океанска терапия” (Ocean Therapy), която трябва да пребори депресивните състояния при американските войници, завърнали се от мисии в Ирак. Той е убеден, че сърфирането ще помогне на стресираните униформени да си върнат бързо доброто настроение.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимка: destination360.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Ако ти е криво, бягай, плувай, карай колело и сърфирай

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414