Фортисимо

Глобалното село

 

Мутирали обложки

Помните ли онази реклама за фотоапарата с принтер, благодарение на който една кр�...

 

Рекламна 3D илюзия

3D манията не е запазена марка на Холивуд. Рекламистите също използват оптични еф�...

 

Да ти изкарат ангелите за реклама

Живеем в света на агресивния маркетинг. Затова си мислех, че съм виждал всички въ�...

Как да върнеш желанието си за живот

Е-мейл Печат ПДФ

Ако не се чувстваш щастлив и искаш това да се промени, прочети докрай този текст. Ако пък си от хората, които търсят утеха в телевизионните сериали или в интернет приятелите си, ако често посягаш към чашката или си в непрестанна депресия, прочети този текст два пъти.

Усещаш, че нещо ти липсва? Имаш нужда от промяна? Трябва да извървиш само няколко стъпки, които ще осмислят живота ти, без значение колко пари получаваш или къде живееш в момента.

1. Не падай духом

Старай се винаги да поддържаш позитивното си мислене. Ако не си склонен да вярваш в закона на привличането, представен в многобройни филми и книги като „Тайната”, то чуй практичното обяснение за ползата от добрите мисли. Невролозите са открили още преди десетилетия, че единствено спокойният и ведър човек успява да използва мозъчните си функции пълноценно. Напрежението и очакването за провал създават бариери в мозъчната ни система. В такива ситуации става невъзможно да дадем всичко от себе си. Фрази от типа на „Каквото и да се случва е за добро” или просто „Всичко е наред” отпушват задръстените канали. Казано накратко: мисли позитивно, за да мислиш пълноценно.

В тази насока си спомням много подходящ цитат от Уинстън Чърчил: „Песимистите са склонни да виждат трудности във всяка възможност, докато оптимистите виждат възможности във всяка трудност”.

2. Спортувай

Няма по-добър лек за всяка депресия от спорта. Дали ще се разходиш из природата рано сутрин, дали ще потичаш, дали ще играеш футбол с приятели, дали ще плуваш или пък ще влезеш във фитнеса? Няма никакво значение. Трябва да натовариш тялото си до степен, която да тонизира живота ти. Стресът, притесненията и лошите настроения карат организма ни да отделя кортизол. Той повишава кръвното налягане и нивата на захарта, в същото време сваля имунната ни защита. Но по време на тренировки изгаряме кортизола и създаваме баланс в органите си. Плюс това го тонизираме с ендорфини, които са естествен лек срещу всяка болка. Най-подходящи за производството на автодрогата са кардио упражненията.

Още един плюс, тренировките ще ви запазят по-млади и ще ви вдъхнат по-голямо самочувствие. Има подходяща спортна програма за всяка възраст и за всяко физическо състояние.

3. Изненадвай

Средната цена на един подарък, който може да направи някой близък човек щастлив е 10 лв. Може и да струва по-малко или пък да е направо безплатен. Трябва да си наясно обаче, че емоционалната и финансова щедрост ще зарази хората около теб. И все пак не очаквай нищо в замяна. Така ще се предпазиш от разочарования, а и ще си истински щастлив когато изненадата е насочена към теб.

Прави спонтанни подаръчета. Слагай в пазарната количка дребни неща – като шоколад за любимия човек. Прави го всеки път когато отидеш сам до супермаркета. Малките жестове, които казват „знам какво харесваш и ще се радвам да го получиш” създават предпоставки за истински чудеса в една връзка. Не искам да чувам финансови оправдания, защото един шоколад (примерно) струва по-малко от кутия цигари. Същото важи и за едно цвете.

Когато човекът отсреща разбере, че те е грижа за него и, че си готов да го изненадаш по всяко време, той повишава своето настроение, самочувствие и е по-склонен да открива смисъл в живота.

4. Осигури по-добри гени

Наясно ли си, че ще придадеш на потомството си не само своите биологични белези, а и нагласата си към депресии или обратното – предразположеността към ведро мислене. Този факт може да служи като огромен стимулант за контрол над мислите. Той обаче се превръща и във фикс идея за хиляди американци, които се тъпчат с антидепресанти седмици преди да заченат своето дете. Чак до такива крайности няма нужда да се стига. Самата мисъл, че си планирал появата на наследник може да те абонира за ежедневна усмивка. Просто трябва да пречупиш страховете от бъдещето и да се отдадеш на момента. Можеш и да внимаваш в избора на партньор. Колкото е по-позитивен, толкова е по-голяма вероятността и детето ви да бъде такова.

5. Живей дълго

Знам, че е трудно да се повярва, съдейки по сърдитите старчета около нас, но с възрастта хората са по-склонни да игнорират лошото, и да се радват на красивите неща. Не ми вярвате? Вижте градинките на бабите си. Погледнете с каква радост и любов отглеждат кучета и котки. Колко много се вълнуват от емоционалните истории по телевизията. Как са окичили рафтовете си с всевъзможни дрънкулки (това си е търсене на естетика и радост към малките неща в живота).

Тезата, че с годините хората стават все по-щастливи, е потвърдена от мащабно проучване от 2005 г., обхванало 2 млн. души от 80 страни по света. Е, има и подводни камъни, които се появяват около 40-те години при жените и към 50-те години при мъжете. Тогава хората с опит са най-застрашени от изпадане в депресивни състояния.

В златните си години участниците в изследването обаче са били по-склонни да виждат чашата наполовина пълна, а не наполовина празна. Те не обръщат чак толкова голямо внимание на лошите страни от живота и въпреки болежките и по-малкото енергия – оценяват всеки един свой ден.

И ако не искаш да чакаш старостта, за да се почувстваш щастлив, то натисни волята си и действай по горните стъпки.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимки: yodle.com, softpedia.com, dyestatcal.com, sassydoesit.com и palscience.com)

 

1 коментара

 1. Вярни са стъпките за самоконтрол над лошото настроение и подобряване на вкуса за живот. Приветствам автора за хубавите думи и пожелавам още много такива красиви статии.Чувствам ,че богатството на душата винаги намира път към помагане на хората в трудни моменти.

Добавете коментар  Ново изображение
  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Популярно от Това е лично

  Реклама

  СВА - каталог с намаленията

  Реклама


   
  ГАЛФ


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Още от Това е лично

  Да изберем 24 май за Национален празник на България!

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Как да върнеш желанието си за живот

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • TheSown.info – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414