Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Гледай какво правя

Е-мейл Печат ПДФ

Чували ли сте това – не ме гледай какво правя, слушай ме какво говоря. Да, обаче всеки може да казва какво ли не, само че това не винаги ще е вярно. Обръщали ли сте внимание понякога как ваш приятел ви казва едно, а цялото му тяло изразява друго.

Как се здрависват хората, с които се запознавате? Това е първото нещо, което забелязвате, като изключим начина, по който вървят към вас, и външния им вид.

Казват, че човек използва много малка част от мозъка си, максимум една десета, останалото е загадка. От тези около десет процента, използва някъде около седем, за да говори. Само че нещата, които знае, чувства, иска да изрази или не, не са само думи. Езикът на жестовете понякога е доста красноречив, дори няма нужда от думи.

Ако си поставим за цел и се научим какво ни казва тялото, не само да слушаме думите, ще разберем повече за човека срещу нас, а и ще се забавляваме повече. Една част от жестовете разчитаме, като за това ни води гласът и интонацията, която използва даден човек.

Нека започнем от бебетата, налага се да разпознаваме всички техни жестове, за да се погрижим да се чувстват добре. При големите е малко по-сложно, защото вече сме научени да играем и някои жестове можем да поправим. Повечето обаче – поправени изглеждат фалшиви. Изкуствената усмивка много често се разпознава. Границата е тънка, но може да се улови кога е изкуствена. Например ако някой, който не ви харесва ви се усмихне, със сигурност ще разпознаете това. Загледайте се в очите, ако не се образуват мимичешки бръчки, усмивката е служебна или лицемерна. Истинската усмивка озарява всички лицеви мускули.

Какво говорят жестовете ни всъщност?

Ако събеседникът си докосва брадичката, докато говори, това значи че е неуверен и уязвим. Ако прочиства гърлото си, преди да каже “да” или “не”, трудно прави избор.

Ако често мести пръстена си – не обича да поставят мнението му под въпрос. Ако пък го върти – преди да вземе решение, се допитва до интуицията си. Ако трие носа с показалец, това означава, че така организира идеите си.

Пушачите, които търкат често цигарата в пепелника, обмислят всяка своя дума и искат да запазят дистанция от събеседника си.

Сред много хора, ако някой постоянно върти запалка или химикалка в ръце, значи е сложна личност, но около него има доста пикантност.

Онези, които си клатят стола напред-назад като цяло са несигурни и искат да са на дистанция от другите. По-добре е да се пазите от такива хора, непредвидими са. Ако някой си слага ръце в джобовете и само палците остават навън, това говори за големи амбиции и силен характер.

Ако си слага ръцете в задните джобове, иска да скрие амбициите си. Изправите ли се пред някой с преплетени пръсти и допрени длани пред тялото, пазете се, този човек е враждебен.

Колкото по-високо са преплетените пръсти, толкова вашият събеседник е по-малко съгласен с вас.

Видите ли някой да си почесва врата, това е признак на недоволство, а потупа ли си врата или го поглади, в повечето случаи лъже или е злобен човек. Този, който лъже, непременно си гледа в обувките. Понякога това може да означава скука и досада от партньора.

Кръстосаните крака са признак на слабост и по-често са жест, който е типичен за жените. Кръстосаните ръце и крака освен това издават и недоверие. Докато говорите с някого и той промени позата си, значи сте го убедили в нещо.

Ако много често сменя позата си, значи сте грабнали вниманието му. Прикритите уста със сигурност означават фалш.

Ръкостискането е първото нещо, което може да ви издаде информация за човека срещу вас, стига да знаете повече за езика на жестовете. Много меката длан говори за нерешителен или неискрен човек, а дланта “менгеме” издава или голяма енергия и непоколебимост, или доста висока доза агресия. Ако при допира с другата длан усетите леко задържане, но без да ви притеснява с нищо, огледайте добре човека, това може да е ваш бъдещ приятел, партньор или шеф ;)

Ако знаем повече за езика на жестовете ще можем да “слушаме” и тялото, и ще разбираме повече от това, което чуваме. Така ще губим по-малко време да вземем едно или друго решение.

За fortisimo.eu – Нели Русева (снимки: sapientology.com и xcitefun.net)

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Гледай какво правя

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414