ФортисимоДа се справим с детското „Искам всичко”

Е-мейл Печат ПДФ

Едни от най-ужасяващите сцени по улиците или в супермаркетите показват ревящи с пълно гърло деца, които пищят: „Искам шоколад! Няма! Искаааам!”.

Бързо към виковете се присъединява и гласът на родителя, който дърпа настрани отрочето. Често се стига и до шамари. Картинка.

Възрастните не осъзнават, че наследниците им нямат никаква представа за стойността на парите и съвсем естествено следват всичките си желания. Командите „Тръгвай” или „Стига си искал” само влошават скандала. Децата развиват усещането, че се случва нещо несправедливо. Изглежда им така, сякаш родителите купуват продукти само за себе си, а не им пука какво искат малките. Затова те стават още по-инати и гръмогласни.

Има решение на проблема „Искам”, но за да стигнете до него – трябва да проявите търпение и изобретателност. Ако кажете на детето, че имате 3 лева за харчене – за него тази цифрата няма да означава нищо, но пък думата „харчене” определено ще запали ентусиазма му. Затова му покажете парите под формата на стотинки (най-добре е да са с еднакъв номинал). Уговорете се още вкъщи какви са задължителните покупки и му покажете колко ще струва всяка. Така то ще види остатъка за допълнителните прищевки. Ако хлапето е по-голямо – можете да оставите стотинките в него. Поставете ги в кесия на врата или в калъфа за мобилния телефон (ако има такъв). Нека то да плаща нещата, които си е избрало.

По време на разходката можете да променяте плана. Но показвайте стойностите на всяка нова покупка и съобразявайте остатъка с другите задължителни неща за купуване. Така детето ще започне да придобива по-голяма представа за стойността на отделните стоки и услуги. Давайте му примери, че един сладолед струва колкото две вафли. Използвайте любимите му сладкиши, плодове или играчки като помощна мерна единица. В началото дребосъкът ще реагира спонтанно и парите бързо ще свършват, но постепенно ще осъзнае колко важни са неговите решения.

Този метод не само че ще направи детето ви по-разумно, а и ще засили връзката помежду ви. Повечето родители не обясняват на хлапетата какво се случва около тях. Някои ги подценяват, на други пък не им се занимава, но бягането от отговорност само усложнява положението. Пазаруването не е сред темите, заложени в програмата на която и да е детска градина. Така че – действайте вие.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимка: blakparent.com)

 

1 коментара

 1. Много сложно, бе хора! Аз научих дъщеря си още на 3 години, че може да си избира само по 1 нещо от магазина (обикновено нещо за хрупкане). Сега събира очите на роднините, като каже в супера: "Днес избирам вафла, а утре ще дойдем за солети".

Добавете коментар

Ново от Мама + Тате = Аз

Популярно от Мама + Тате = Аз

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

Още в Мама + Тате = Аз

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates

Още от Това е лично

You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз Да се справим с детското „Искам всичко”

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414