Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Мюсюлманска зарибявка по e-mail-а

Е-мейл Печат ПДФ

В съботния следобед email клиентът ми изпищя. Поглеждам към екрана. Получил съм писмо от някой си Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , който ме призовава да науча повече за исляма (при това с усмивчица накрая в заглавието).

Не го познавам този. Как ли е намерил адреса ми”. Това бяха първите въпроси, които ангажираха моите мисли.

Забелязах, че в съобщението са прикрепени три *.pdf файла, като в единия е българският превод на Корана. Зачетох се в думите на Ал: „Това съобщение Ви е изпратено, защото много хора говорят за исляма, а нищо не знаят. Поне научите малко и тогава да говорите. Та ето малко кадри, които ще Ви запознаят с исляма . Също така кадрите са за любопитни хора .” (правописът е запазен). Зачудих се дали не съм писал нещо за исляма и някой сърдит имам да е решил да ме поучава. Ами, не, не съм се занимавал с мюсюлманската вяра. Усмихнах се на грубоватия текст, който се опитваше по елементарен начин да ме засрами и да ме накара да поразгледам списъка с клиповете във vbox7.com. Та, кой не е говорил неща без да е съвсем запознат с тях? Пък и кой би отказал кадри за любопитни хора?

Пуснах първото видео, което със сцени от класически филми се опитваше да ме убеди, че всъщност исляма не е по-различен от християнството и че дори божеството във всички религии е едно и също. И понеже се отегчих бързо, реших да проверя откъде всъщност ми е изпратено това писмо. Моментално копирах IP адреса на Иман Ал Иман в ip2location.com. Оказа се, че не мога да получа никаква информация за местонахождението на религиозния спамър. Потърсих в Google името на изпращача и e-mail-a му. Нищо!

Затова реших да му пиша. Попитах го откъде е взел адреса ми и защо е решил, че ми е нужна такава информация. Естествено, не бях удостоен с отговор.

Но за сметка на това един от клиповете „Посланието - Историята на Исляма 1” ме посрещна с призива „Чуйте зова на Аллах. Аз (Мохамед) съм пратеник на Аллах, нося за хората посланието на Аллах. Приемете Исляма, за да се спасите”. Това ли трябва да знаем, преди да говорим?

И докато родните мюфтии се карат и бият (почти толкова ожесточено колкото представителите на православния синод), някой си Иман Ал Иман решава, че ще използва технологиите, за да изпълни духовния си дълг – да разпространи вярата си.

Оставам безмълвен пред факта, че все още се срещат хора, които въпреки цялото научно познание – са склонни да вярват в архаични морални приказки. И още по-лошото е, че тези човеци използват добре дефинираните предразсъдъци в духовните текстове, за да събират омраза към останалите. И християнството и исляма се обявяват за религии на любовта, но в името и на двете доктрини продължава да се лее кръв.

Но, в края на краищата всеки има право да вярва в каквото си поиска. Така че е логично и религията да намери своя път в Интернет, където съществуват стотици ислямски сайтове на български език. Ако имам желание – спокойно мога да вляза и да потърся информация в тях. Коранът, например, съм го виждал поне в няколко виртуални библиотеки. Но някакъв Иман Ал Иман да ми казва какво да чета и гледам, защото съм приказвал без да знам, това вече е безобразно. Едно е да си любопитен, съвсем друго е да ти напълнят пощата с книги (при това религиозни)…

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимките са с илюстративен характер от: johnnyleeclary.com, dostoinoest.com и ivarfjeld.files.wordpress.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Мюсюлманска зарибявка по e-mail-а

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414