Фортисимо

Глобалното село

 

Коркова табуретка на винт

Свикнали сме да свързваме корка с тапите, които вадим от бутилките с пенливо вино...

 

Свети нещо по стената

Стикерите до голяма степен изместиха родителското творчество – рисуване по сте�...

 

Постави „Отметка” на стената!

Не че не сме ви показвали интересни етажерки и преди, но не можем да пропуснем таз...


Забравяме, за да помним

Е-мейл Печат ПДФ

Харддискът е пълен – мнозина познават този проблем от компютъра си. Но и мозъкът на човека от време на време се нуждае от изтриване на някоя директория, от дефрагментиране. Този процеси при нас са известни като „забравяне”.

Да забравяш е човешко. Ако някой твърди за себе си, че никога нищо не е забравял, със сигурност точно в момента е забравил какво е забравял. Забравянето е именно предпоставка за способността на човешкия мозък да запаметява, обясняват учените.
За да се разбере явлението „забравяне”, трябва да се знае как се предава информацията. А това е трудно, казва д-р Йозеф Каслер от невропсихологическото отделение към университетската клиника в Кьолн.

В общи линии науката може да каже днес следното за обмяната на информация в човешкия мозък: „Става така, че някакви сигнали достигат клетката. Освобождават се химически вещества. Тези химически вещества се свързват с друга клетка. Следва електрически импулс и информацията е предадена”, казва Каслер.

Този обмен на малки електрически пакети с цел обмяна на информация изследователите на мозъка наричат „огънчета”. Че електрическите сигнали могат да се преобразуват в информация, е известно и от компютрите. Въпреки това не може да се твърди, че компютърът има мозък.

Това става ясно дори само от начина, по който компютърът подрежда информацията: той я сортира в директории, които могат да бъдат кръстени, примерно, „финансови въпроси” или „приятели”. Мозъкът действа по различен начин, обяснява д-р Каслер: „В мозъка няма места, където живеят думите или определени събития. Би трябвало да си ги представяме като мрежи, т.е. да си представяме, че голям брой нервни клетки общуват помежду си”.

Нервните клетки на мозъка през цялото време се обстрелват взаимно с информации.
„Човек може да си го представи така: от тази постоянна дейност в нашия мозък се получават определени образи. Един вид проблясъци. И този проблясък представлява определено съдържание на паметта”, подчертава ученият.

Обменът на информация се извършва през цялото време, дори когато спим. При все това и забравянето е „програмирано” в мозъка, подчертава Каслер: „Защото през живота си научаваме неимоверно много глупости. Когато днес пресичам някоя улица, придобивам 1 000 впечатления. Ако ги помнех всичките, паметта ми щеше да се препълни за ден-два и не би побирала нищо повече”.

Някои учени смятат също така, че на старини мозъкът се променя донякъде. Те предполагат, че тогава той по-трудно филтрира важните от маловажните информации.

fortisimo.eu

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Готви с нас

  Конкурс: „Празник на трапезата” с награда електрическа хлебопекарна

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Ева – център за красота от ново измерение. Ние се погрижихме, когато преминете вратите на център за красота ЕВА, да почувствате уюта и комфорта на домашната атмосфера.

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Забравяме, за да помним

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров
  • Часовници – онлайн магазин

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414