Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Пристрастени към техниката?

Е-мейл Печат ПДФ

Всички ние, които използваме мобилни телефони и компютри, знаем, че можем да се пристрастим към техниката, точно както наркоманите към дрогата.

Ако не ми вярвате – спомнете си как реагирахте последния път, когато „изчезна” Интернетът, или пък угасна тока. А ако забравите телефона си у дома и излезете по задачи? Нямате ли чувство, че ви липсва едната ръка?

Кога обаче пристрастеността към технологичните джаджи се превръща в болестно състояние? На този въпрос ни отговаря Джон О'Нийл, директор на Института по зависимости в Хюстън. Според него ситуацията се влошава, когато техниката ни кара да изместим фокуса от истинските си задължения и дори при комуникацията с приятели и роднини. „Ако в един момент започнете да предпочитате изпращането на SMS или e-mail-и пред телефонното обаждане или срещата лице в лице – нещата не са тръгнали на добре”, казва О'Нийл.

Най-актуалната тема пред клиничната психиатрия в момента е зависимостта от Интернет. Милиони хора по целия свят потъват напълно в Мрежата. Живеят няколко различни живота чрез профили в социални сайтове и множество акаунти в чат програмите. Още през 2007 г. в научните среди започва да се налага тезата, че манията по виртуалното общуване трябва да се нареди до други известни зависимости като клептоманията и хазарта.

Джон О'Нийл назовава още два от основните симптоми на технологична пристрастеност. Ако по време на филм или вечеря проверявате мобилния си телефон за SMS или пропуснати обаждания, ако не можете да изгледате едно ТВ предаване, без да видите дали някой не го е коментирал във Facebook -  то значи сте тръгнали към пропастта.

Не само наркоманите крият своята дрога. Много често и хората, които злоупотребяват с техниката, прикриват следите си, за да „докажат” на другите, че нямат проблем. На помощ тук идват алтернативните профили, които водят до раздвояване на виртуалната личност.

Технологиите ни служат прекрасно. Позволяват ни моментална връзка и правят света едно истинско Глобално село. Не бива обаче да прекаляваме с тях. Пряката комуникация е жизненоважна. Човек се нуждае от физически контакт с близките си, за да бъде здрав и в добро настроение.

Лошата новина е, че телата ни са проектирани лесно да изпадат в състояние на зависимост. Когато правим нещо, което ни доставя удоволствие, ние отделяме допамин, служещ като естествен наркотик за мозъка. Така на практика можем да станем зависими към всичко, което ни прави щастливи.

Ако осъзнаем, че сме се пристрастили към технологиите, трябва сериозно да осмислим работата, която ни вършат и да си поставим определени граници. Задължително е да си определим няколко часа от денонощието, в които да не посягаме към компютри и мобилни телефони. И нека в тези часове не влиза времето ни за сън.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимки: mirror.co.uk и mentalfloss.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Пристрастени към техниката?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414