Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Интензивността е ключът към добрата тренировка

Е-мейл Печат ПДФ

Фитнес материалите във fortisimo.eu досега са била насочени към хора, които тепърва навлизат в дебрите на този спорт. Тази седмица обаче ще обърнем внимание на спортистите, които имат поне едногодишен стаж в залата.

Всяко тяло умее да се приспособява към тежките тренировки. Ако посещавате залата редовно, сигурно вече сте забелязали, че организмът ви е привикнал към използваните тежести. Това води до минимално натоварване и още по-минимални резултати.

Много хора си мислят, че този проблем се решава с непрекъснатото покачване на използваните килограми. Да, увеличаването на тежестите е вариант, но всеки спортист има свой праг на силови възможности. Какво става след като го достигне?

Точно тук идва терминът „интензивност”, който спасява тренировките на напредналите спортисти. За да нараства един мускул, той трябва да е подложен на силови упражнения с добра интензивност.
В дебелите книги за фитнес пише, че добрата интензивност се изразява в импулсни упражнения, които използват поне 60% от силовите възможности на тялото. Най-добрите спортисти изцеждат по 85% от силите си в една тренировка.

Както стана ясно обаче тежестите (сами по себе си) не водят до спортни резултати. За да сте наистина доволни от посещението си в залата трябва да се съобразите със следната формула: интензивност (съчетана с подходяща програма, добро хранене и евентуално хранителни добавки) + минимално време = на успешна тренировка.

Времето е ключов фактор. За да можете да използвате силите си от 60 до 80%, вашата тренировка не бива да продължава повече от един час. Професионалните спортисти тренират много често, но рядко престоя им в залата надвишава 35 – 50 мин.

Те тренират бързо и тежко – тоест интензивно. Този тренировъчен подход е изключително труден. Изисква здрава психика, стабилен опит в спорта и добро познаване на вашите физически способности (важно е да не прекалявате с натоварванията).

Много хора си мислят, че колкото повече време прекарват в залата – толкова по-големи ще бъдат техните постижения. За жалост този мит притъпява ентусиазма и мотивацията на спортистите със среден опит. Фитнес изследователите са изчислили, че ако един човек провежда тренировка от 60 до 90 мин. – той използва възможностите си на не повече от 45%.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимка: myfitnessdepot.com)

 

1 коментара

 1. Като казвате бързо все пак не трябва да е и много бързо, никога не почвайте следваща серия, ако не сте се възтановили от предишната времето за възстановяване е различно при различните мускулни групи. За крака може да са ви необходими 2-3 мин. ако сте правили тежка серия клек, но за бицепс след 1-1.30 може да са достатъчни

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Интензивността е ключът към добрата тренировка

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414