Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Големият брат дебне през iPhone-а

Е-мейл Печат ПДФ

Apple Inc. е на път да сбъдне кошмарите на всички потребители, развиващи фобията, че някой може да използва мобилните им устройства , за да ги следи.

Докато техническите маниаци се радват на новите програми, отключващи последния iPhone 4, от фирмата се подготвят да въведат технология, която ще идентифицира и наказва клиентите им, злоупотребяващи с модерните телефони. И въпреки че няколко компании пострадаха значително от опитите да следят и ограничават клиентите си, от Apple засега са категорични, че ще наложат контрол над хакерите.

Преди да продължа обаче трябва да ви обясня защо се налага разбиването на iPhone. Политиката на фирмата е да не предлага устройствата за свободна продажба. Те се купуват с договори към определени оператори и са заключени за работа само с техни карти. Ако се прехвърлите към друга мрежа, трябва да хакнете телефона или да си намерите turbo sim карта, която ще залъже апарата. Чрез разбиване на телефона обаче можете и да си инсталирате приложения, които иначе се купуват само от магазина на Apple.

Фирмата на Стив Джобс ще се опита да пробута технологията за установяване на личността като средство за защита на потребителите. Така клиентите им ще имат реалния шанс бързо и лесно да откриват машинките си при кражба. Но технологията ще позволи на Apple да ви идентифицира и подведе под съдебна отговорност ако от компанията решат, че злоупотребявате с устройството.

А каква всъщност е тази технология, която ще успее да ви хване в крачка?

Големият брат дебне през iPhone-а

Дистанционно от Apple ще могат да записват вашите разговори, да ви снимат без телефона да влиза в режим Camera и без да издава звуци. Освен това техниците ще получават и GPS данни за положението ви. Но това далеч не е всичко. iPhone смята да записва дори сърдечния ритъм на притежателя си. Вероятно тази функция е разработена с цел следене на физическото състояние на пострадали или отвлечени хора.

Шпионската вратичка ще позволява на Apple да блокира всеки телефон при сигнал за кражба. Също и да проследява целия интернет трафик на заподозрения в хакерство.

И въпреки че идеята има безспорни предимства в защитата на потребителите, тя поставя под сериозен въпрос личния ни живот. Мисълта, че една голяма компания ще разполага с достъп до всичките ни разговори и ще може да снима домовете и офисите ни звучи като сюжет за филм на ужасите. Слава богу, че камерите на iPhone-те не са никак добри.

Засега от Apple не са обявили какво ще правят с цялата събрана информация – колко дълго време ще се съхранява или дали данните ще се споделят с други. Сигурен съм, че властите ще проявят интерес към технологията и ще поискат да ползват архивите.

Проблемът с корпоративния достъп до личния ни живот е толкова сложен, спорен и опасен, че най-доброто нещо, което могат да направят от Apple е бързо да се откажат от следенето на потребителите си. Когато информацията запали медийното пространство ще е вече късно за извинения…

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

1 коментара

  1. Е тва е много тъпо ти остави че съм дал една добра сума за някакъв си телефон, ами те щели и да ме наказват ако си го разкодирам, ами да ни дават по един без пари и тогава да ми търсят отговорност

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Големият брат дебне през iPhone-а

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414