Фортисимо



Гушкайте бебетата си, за да гушкат и те

Е-мейл Печат ПДФ

Гушкайте бебетата си, за да гушкат и теПовечето майки интуитивно усещат, че е важно да прегръщат своето бебе. Да го милват, да го докосват, да го държат на ръце. Малките деца веднага показват, че се чувстват добре от проявеното внимание.

Стават по-спокойни, а често ласките на мама могат да спрат и най-силния рев.

Ново изследване обаче доказа, че бебетата, които не са получавали ласки като малки, не са склонни да гушкат и галят собствените си деца. Невробиологът от университета в Колумбия Френсис Шампейн е установила, че добрите майчински качества се предават по наследство при много бозайници. Никой не оспорва този факт, но досега не беше ясно по какъв начин става преносът на информация. По генетичен път или чрез придобити познания и опит?

Екипът на Шампейн изучавал поведението на майки плъхове, които били грижовни родители и на такива, които не са. Оказало се, че бебетата, получаващи високо ниво на тактилна стимулация (облизвания, галене и игри) се превръщали в точно толкова грижовни майки. Съответно рожбите на негрижовните мишки ставали негрижовни родители. Голямото постижение на Френсис Шампейн е, че тя е успяла да разбере защо става така. Мишлетата, които не получават нужната грижа, блокират определени сектори в своята ДНК структура, отговарящи за родителската грижа. По този начин изследователката от Колумбия доказва, че и гените, и възпитанието формират предаването на поведенчески стереотипи през поколенията. Революционното откритие слага край на спора дали генетичният материал или средата отговарят за нашия характер. Естествено, истината е по средата.

И макар експериментът на Шампейн да е съсредоточен само върху женски мишки, изследователката е сигурна, че принципът важи и при човешките момчета. Бащите в животинския свят са по-агресивни от хората и рядко проявяват родителски качества. А подобно изследване върху хомосапиенси би отнело десетки години.

Така че гушкайте, милвайте и целувайте вашите бебета, за да сте сигурни, че и те на свой ред ще бъдат грижовни родители.

fortisimo.eu, снимка topnews.in

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Ново от Мама + Тате = Аз

    Популярно от Мама + Тате = Аз

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    Още в Мама + Тате = Аз

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates

    Още от Това е лично

    You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз Гушкайте бебетата си, за да гушкат и те

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414