Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


И как да вярваш на съдебната система?

Е-мейл Печат ПДФ

И как да вярваш на съдебната система?Защо съдебната ни система е мудна и често неефективна? Това попита разследващият журналист на Нова ТВ Васил Иванов. Една от главните причини, особено при наказателните дела, са неявяванията на обвиняеми, свидетели и адвокати.

Все са нередовно призовани. Или пък се разболяват мистериозно точно в деня на делото. Според информация на медията – адвокатите боледували шест пъти повече от прокурорите.

Но не за това бе „Темата на Нова” на 29 август. Васил Иванов ни разходи из Съдебната палата в Плевен, където съдия отказва да се яви като свидетел по дело повече от половин година. Въпросният господин се нарича Красимир Димитров и трябва да отговаря за имотна измама, извършена преди 7 години. Тогава той все още бил адвокат. Циркът е пълен. Игра на криеница - вкъщи, в колата и на работното място, през три врати от залата за разпит. Игра с болнични и отказ от призовки.

Съдия Красимир Димитров от Плевен - снимка Нова ТВ

Естествено, съдията-свидетел въобще не знае за какво става въпрос. После пък се оказва, че знае, ама се оправдава със здравословни проблеми. Привидно се държи спокойно, но очите му нервно шават, издавайки паниката: „Боже, какво да кажа?!”. Оказа се обаче, че юристът май наистина не знае нещо. Не знае от какво е бил болен при второто си неявяване в съда. Красимир Димитров заявява, че е страдал от дископатия, а на документа е записано „камъни в бъбреците и уретрата”.

Странно бе, че гледам този материал на 29 август. Рожденият ден на най-голямата поп легенда, живяла някога – Майкъл Джаксън. Спомних си за една подобна история, свързана с него.

На 10 март 2005 г. – в разгара на делото срещу изпълнителя за сексуално малтретиране над малолетен – обвиняемият не пристигна в съдебната зала на Санта Моника навреме.  Часът бе 8.30, а адвокатът му Томас Месеро обясни на съдията Мелвил, че Джаксън се намира в спешното отделение на близката болница заради сериозни болки в гърба. Това явно не означаваше нищо за ръката на закона. Мелвил разпореди най-известният човек на света да се яви до час. В противен случай го заплаши с арест и отнемане на гаранцията му от почти 4 млн. долара. Най-продаваният изпълнител на всички времена бе принуден да напусне болничното си легло и под въздействието на силни успокоителни да издържи цял ден на съдебната скамейка, облечен в пижама.

Майкъл Джаксън влиза в съда на Санта Моника по пижама - снимка telegraph.co.uk

И след като самият Майкъл Джаксън можеше да бъде изкаран от болницата , за да бъде върнат в съдебната зала, то не мога да разбера какво е оправданието на родната система, за да позволява фалшивите медицински извинения.

В края на материала по Нова ТВ стана ясно, че все пак съдията Красимир Димитров се е явил на делото, в което е призован като свидетел, и че е наказан от Комисията по етика при Висшия съдебен съвет. Каквото и да е наказанието на регулаторите обаче – господинът трябва моментално да бъде отстранен от системата. Какъв съдия може да бъде той, след като целенасочено пречи на друго съдебно производство?

Г-н Димитров, ако имахте поне малко достойнство, сам щяхте да си подадете оставката и да скъсате адвокатската си тапия. Всички знаем обаче, че няма да го направите.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично И как да вярваш на съдебната система?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414