Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Властелинът на зарзаватите

Е-мейл Печат ПДФ

Властелинът на зарзаватитеПреди няколко месеца, докато се разхождах в една голяма книжарница в един голям МОЛ, видях, че от корицата на малка книжка ме гледа Гандалф. Помните го, нали?

Магьосникът от „Властелинът на пръстените”, изигран от изключителния английски актьор сър Иън Маккелън. Помислих си, че това е някакво ново издание едноименната книга на професор Дж. Р. Р. Толкин. Вгледах се още по-внимателни и с опулени очи прочетох името „Тайните на овощаря и градинаря”. Защо пък са решили, че Сивият маг може да служи като коректив в отглеждането на чушки и домати? Извадих фотоапарата, за да снимам обложката. Но точно тогава се появи консултант, за да ме информира, че правенето на снимки в обекта било забранено. Каква ирония! Когато ти трябват консултантите – никакви ги няма, а когато решиш да снимаш – се материализират като магьосници от нищото, за да те спрат.

Тайните на овощаря и градинаря от Симеон Дочев

Бързо забравих за книжката с лицето на Гандалф на нея, докато не я видях в блога „Кафе Ops”. Тогава отново на дневен ред излезе въпросът защо дизайнерите на издателство ,,Еньовче“ са сложили кадър от филма на Питър Джаксън „Задругата на пръстена”. Пропускаме факта, че едва ли са си платили, за да използват образа на Иън Маккелън. Може ли обаче да са видели случайно изображението на героя в Google Images и да са решили, че изглежда като „опитен селскостопански производител”? Ако знаеха кой е този брадат мъж, може би щяха да се заиграят с подзаглавие „За да бъдете като магьосници в градината”.

Но както една приятелка шеговито отбеляза: „По-добре Иън Маккелън, отколкото Джеси Меткалф”. Представяте ли си градинаря от „Отчаяни съпруги” на корицата на книга за плод и зеленчук? Всъщност може това четиво да се окаже доста по-купувано, но тогава целевата му аудитория чувствително ще се измени.

Джеси Меткалф от „Отчаяни съпруги”

Книжката вече няма да привлича земеделци, жадни за знание, а по-скоро жени в активна възраст. Жалко, че тази рецепта за маркетингов бум е убягнала на издателите. Иначе книжката нямаше да прашасва по рафтовете, а щеше да се нареди сред бестселърите. Което пък определено би предизвикало внимание и, неминуемо, правни неприятности. Пази боже от такава развръзка, само защото някой графичен оформител е подценил сериозността на авторските права.

А вие – бихте ли си купили книга само заради корицата?

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Властелинът на зарзаватите

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414