Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Нашите ме дебнат във Facebook

Е-мейл Печат ПДФ

Нашите ме дебнат във FacebookВчера разбрах от информационните сайтове, че Facebook вече “не е готин“. Поне така твърдят американските тийнове. Хлапаците започват да се гневят на мрежата, защото в нея влизат всички.

Включително родителите им. Как да откажеш приятелство на мама, и как да качиш снимките от купона в петък вечер? Ами досегашните фотоси, флиртовете по стените на приятелките?

Американчетата посочват, че се дразнят най-много на родителския контрол, проявен под формата на унизителни публични съобщения. Дразнят се и на бебешките снимки, които мама непременно ще качи в албумите си (виждал съм такава доста хард галерия, озаглавена „Мартинчо по п*шка”). Хлапаците обаче отвръщат на възрастното нашествие чрез формирането на многобройни групи и фен страници ала „Ужас, родителите ми се присъединиха към Facebook”. Има и български еквиваленти като „Само баба ми няма регистрация във Фейсбук... Ох, грешка, ето я и нея...”. Във въпросната група членуват близо 20 хил. потребители.

Темата обаче е доста по-дълбока и много по-сериозна от твърдението в пресата, че Книгата с лица не е готина. Facebook обединява твърде много и прекалено различни хора. В повечето случаи се чувстваме задължени да добавяме в списъка си с приятели колеги, познати или роднини, без да искаме те всъщност да надничат в живота ни. Защото личната ни комуникация не е обществена.

В един перфектен свят щяхме да говорим всичко пред всеки, но нашият не е такъв. Щом вкъщи се нуждаем от врати, то значи ни трябват прегради и в социалната мрежа. Разработчиците на Facebook ще трябва да усъвършенстват система за създаване на категории от приятели. И в момента можем да селектираме групи, които да виждат дадено съдържание. Но програмистите на сайта определено трябва да помислят за по-детайлни настройки – кой какво да вижда. Така децата безпроблемно ще могат да качват купонджийските си снимки и да знаят, че всички други, освен роднините или пък учителите им, ще могат да ги разгледат. Не, че и тази възможност не е нож с две остриета.

Но докато това не стане – остава само да ви предупредя. Внимавайте какво пишете, каква лична информация оставяте за себе си, какви снимки публикувате и кого приемате за приятел.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

1 коментара

 1. Случилото ми се днес е доказателство, че фейсбук вече не е чак толкова готино място. Реших да правя материал на болезена социална тема "под прикритие" като изпратих запитване от "другият" си имейл. Е, човекът ми отговори- "Разгледах снимките ти във фейсбук. Браво! Много си хубава!" Е, за какво можем да говорим?! И какво от това, че съм се преименувала?

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Нашите ме дебнат във Facebook

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414