Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Съединихме се!

Е-мейл Печат ПДФ

Съединихме се!След “Аз съм българче“ всяко дете у нас се запознава с приказката за снопа стрели на Хан Кубрат и националния девиз, изписан на фасадата на Народното събрание “Съединението прави силата“.

Същевременно в новините (през различните исторически епохи) най-вече говорим за разделението на нацията, а всеки национално отговорен политик поне веднъж е държал реч в парламента за необходимостта от единение. Това даже го вменихме като основно правомощие на президента на последната ни република.

Социолозите, социалните антрополози и какви ли не други “лози“ извиняват проблемите на българското общество и дори националните ни отбори в колективните спортове с някаква хипер индивидуалност на българите.
Не че искам да оригиналнича или да ви развалям празника, но това очевидно противоречие между девиза и реалността винаги ме е притеснявало.

Запитах се какво е да си имаш девиз. Това са думите, които те описват и отличават от другите или думите, които описват твоята мечта. Онова, което би искал да бъдеш. Всъщност зависи от човека, който си избира девиза. То си е като в рекламата. Голяма част от рекламодателите кипрят продуктите си със слогъни, които очевидно превъзхождат разработката. Други търсят такива, които да я индивидуализират, опишат и отличат. Кое от двете е изразът, който сме превърнали в мантра и сме закичили на сградата на парламента и на националният си герб?

В Уикипедия пише, че обикновено девизът, който се изписва на герба  “представлява кратко изречение, разположено около щита, чийто произход се крие в бойния вик, който изричали рицарите по време на участие в турнирните схватки“. Сещате се, че в такъв напрегнат миг всеки се нуждае от нещо окуражаващо. Всеки призовава вътрешните и външните сили на помощ. Така повечето девизи на империите и последвалите ги национални държави звучат твърде напомпано. Примерно, “Съ нами Богъ” – девиз на Руската империя или, “Бог и моето право” – девиз на Великобритания или отчаяното “Ще оцелея” – девиз на Холандия.

Всички тези девизи по-скоро подсказват това, което им се иска на носещите ги, отколкото това, което са. Е, разбира се, Холандия все пак оцелява.
Затова “Съединението прави силата“ може да се възприеме по-скоро като онази мечта на българите, към която се стремят от столетие насам. Възможно е да греша. Все пак, в исторически план, това е едно от успешните ни противопоставяния на вражеските сили. Още през 1880 г., когато България е разделена на три основни части, Стефан Стамболов предлага в обсъждания законопроект за сеченето на български монети на парите си да напишем “Съединението прави силата“. Ясна заявка, която описва целите на българската политика и определено ни отличава от целите на политиките на всички други държави. Възможно е Съединението пък да е истинската отличителна черта на българите. След успешния акт, проведен на 6 септември, може да се запитаме дали този девиз не е онова, което наистина ни отличава. Нашият исторически успех, с който се гордеем. Нашето ноу-хау, което препоръчваме на другите.

Изберете си сами. Лично за мен е притеснителен фактът, че в годините след освобождението българската политическа класа яко си е падала по преписването. Рецепирали сме права, свободи, институции и закони. Внесли сме си монарх и дори девиз. Щото твърдението за Съединението което прави силата всъщност идва от Белгийското  “L'union fait la force“ (“Обединението прави силата“).

От друга страна, умението да компилираш понякога също си е творчество. Дори в този текст има пасажи по системата “copy – paste“. А ние българите наистина се съединихме!

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Съединихме се!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414