Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Медицината дава шанс

Е-мейл Печат ПДФ

В условията на продължилата агония на българската здравна система, все по-рядко ни се налага да се замислим, че медицината дава шанс за живот.

Когато говорим за здравеопазване, често стигаме до примери за опашките пред кабинетите на общопрактикуващите лекари, липсата на направления за специалисти, вечното недофинансиране, водещо до все по-малко лекари и медицински сестри. Как при всичко това да си спомним, че медицината ни дава шанс за живот?

В повечето случаи това става след драматично събитие за нас или за нашите близки. След онази намеса на лекарите, която ще запомним завинаги и, в интерес на обективността, ще ни докара до твърдението, че има и свестни представители на медицинското съсловие. Сами разбирате обаче, че това винаги е разговор, натоварен с емоции. При многото емоции често се губят фактите.

Затова ми се струва важно да погледнем на новината от вчера максимално обективно. Шумен става един от центровете в страната където ще се практикува ин витро оплождане. Това съобщи първо в ефира на „Форте” радио управителят на медицински център „Свети Иван Рилски” д-р Даниел Димов. До края на годината здравното заведение очаква разрешение затова от Националната агенция по трансплантациите. Местният център ще предлага асистирана репродукция, следвайки професионалния пример на най-добрия български специалист, д-р Георги Стаменов, и неговата клиника „Надежда” в София.

Какво означава това? Без емоции.

Нова възможност за стотици двойки с репродуктивни проблеми, които до този момент имаха само две алтернативи – столицата или морската столица. Хиляди спестени нерви по планирането на поредното пътуване с медицинска цел. Спестени пари. Много повече информация за медицински проблем, за който по принцип не се говори много. Немалко хора у нас живеят с този проблем. За тях няма две мнения, че медицината им дава последен шанс. Да спрем дотук, за да не влезем в емоциите.

Какво още означава тази новина?

Стотици двойки с репродуктивни проблеми, които ще потърсят шанса на медицината в Шумен. Още един опит градът ни да развие високотехнологична медицинска услуга, която да го направи притегателен център. Само вижте ефекта от дейността на онкологичния диспансер. Или успеха на очната клиника в Търговище.

Колкото по-близо е до теб, толкова по-голям е и шансът, който медицината ти дава.

Което ме подсеща да добавя, съвсем без емоции. Държавата още мисли за здравната карта на България. Да закрие ли областните болници или не? Погледнато без емоции – този въпрос отваря широки врати за хората, които не се страхуват да рискуват и да влязат в териториите, освобождавани от държавните болници. Може би не е чак толкова шантаво да погледнем на сградата на старата шуменска поликлиника като на бъдещата частна градска болница. Здравно заведение, което почива на принципа, че медицината дава шанс. А не „лежи” на клиничната пътека и нейните правила.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Медицината дава шанс

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414