Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Речнико на Баце

Е-мейл Печат ПДФ

Речнико на БацеСигурен съм, че добре познавате Гацо Бацов. Този сполучлив персонаж, създаден от актьора Краси Радков и успешно популяризиран чрез „Шоуто на Слави“.

Корените на Бацов са от Северозападна България. Както и в другите краища на страната и този регион има много градове, претендиращи за център на центровете, но поне за мен най-аристократична заявка за това имат жителите на Враца. Не се изненадвам, че именно там до църквата „Св. Николай“ в приятно магазинче за сувенири се продава джобно издание на „Речнико на Баце“.

В предговора на симпатичното книжле четем: „Баце нема къв друг да е освен врачанин, ама може да е и с по-общ корен от Северозапада. Он си е такъв от горе до доле и обратно, и ча у чирвата. И нема да го бръкате с шопето, оти Баце си е друг чешит. Баце едно говори, друго казва, а трето се разбира. Баце така знае – така говори.“

Книжката е обявена за забавно-хумористична, но съставителите й обещават в скоро време да издадат и продължения, като „Велики мисли и изрази на Баце“, „Кухнята на Баце“ и „Баце на лов“. Така извън смешката ми се струва за важно да подчертаем опита на будни местни общественици да популяризират и запазят уникален и отличаващ ги език. Този, на който ни говори Бацов от телевизионния екран.

Не само полезно е да знаете, че когато във Враца чуете, че някой втасва то значи, че ще свърши работата. Думичката „габардисвам“ пък най-често означава, че нещо ферментира, но се използва и за да се информира партньора в комуникацията, че употребяващият я е хванал гъбички. Дамите да бъдат особено чувствителни към лафа „връти, връти – гъзъ ти дърти“, което, както разбираме от речника, представлява „безмислена рима, задявка към жена“. Тоест свалка.

Речнико на Баце„Врачанският говор е цветист, с тънки нюанси и богат подтекст“, пише още в предговора на „Речнико“. Омекотяването на думите затрогва със звученето си и буди усмивки в началния период на запознаство с местните хора твърдят съставителите му.

На този език Враца и в частност Гацо Бацов дават своята оценка за живота и света и комуникират с Вселената. Всъщност те отдавна знаят и английски, но кой ще ги принуди да забравят своите си думи. Думите, които ги отличават. Думите, с които можете да ги разпознаете не само на улицата, но и във виртуалното пространство. Защото Баце издига претенции за официалното използване на езика му „у Гугъло“, оти у „Фейсбуко“ он и сам си съ ъ намъкнал“.

Сдобих се с „Речнико на Баце“ в софийски ресторант от една врачанка, която живее в София. Разговорът на масата естествено се плъзна към темата за центъра, регионите, качеството на живот и правото да избираш.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Речнико на Баце

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414