Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Пътят на пататника

Е-мейл Печат ПДФ

Пътят на пататникаПататник“ е наименованието на традиционно местно ястие за Родопите. Невероятна вкусотия, която можете да си поръчате във всяка местна кръчма, дори и да не е включена в менюто.

Всеки готвач в региона знае как се прави. Думата ни днес обаче е за езика и така стигнахме до историята за „пътя на пататника“.

Една вечер пред кана руйно червено вино и пареща тава с пататник – не успях да получа задоволителен отговор за произхода на името на тази манджа. Домакините ми свъсиха замислени погледи и вдигнаха рамене, а аз пуснах асоциативните си влакна и започнах от основната съставка в гозбата – картофът.

Да, пататника се прави от картофи. Но, защо не се нарича „картофеник“ или „компирник“?

Според моята конспиративна теория именно хората от Родопите са първите българи, запознали се с картофа. Това е станало много преди славянските народи да го припознаят като своя основна хранителна добавка и да забравят не само неговото име, но и откъде се е пръкнал по тези географски ширини. Основното ми доказателство е точно пататника.  

Както е известно картофът идва от Америка. Идва по вода с големи търговски кораби. Много преди в Белгия да се сетят да го пържат на тънки резенчета, картофът очевидно е стигнал до Средиземно море. Там, на пазарите в днешна Гърция, най-вероятно го е срещнал български търговец на овчи кожи от Родопите. Взел си той от таз новост и го занесъл в планините. Пътят от Америка до Родопите очевидно е пряк. Това е запазило и името на картофа – pateto (патейто – от английски)... and there you go! Патейто, патейто - пататник!

Годините минават. Родопите и цяла България са залети от картофи, които получават нови имена. Пататника обаче е онова кулинарно – езиково доказателство, че родопчаните са били онези българи, които са получили оригинални картофи. От първите.

За fortisimo.eu – Георги Христов

 

7 коментара

 1. В Родопите, ако се вслушате малко по добре, ще забележите, че хората рядко казват на картофа - картоф. Там от "дълбока древност", когато е дошъл картофа се е нарекъл патато. Често срещани са изразите: -Да сеем ,патерата. - Да извадим патерата. -Да сварим патера. Може би и за това и нивите с картофи се наричат от местните жители - патерници, а не картофници, или нивата с картофи. И както на баницата с ориз и спанак или коприва в родопите се казва - клин, така на баницата с картофи се казва пататник. Разновидност е този който се прави в тиган, и който също носи името - пататник. така и на
 2. Голяма каша- пататник се е получила. Картофа е донесен в Испания през 16 век, Елада е съществувала преди Христос, а англииският се въвежда официално в САЩ през средата на 20 век. Друга ще е хипотезта за произхода на името
 3. Dumata "patatnik" po-skoro zvuchi kato ispanskata duma "patata" (kartof). Ne e li po-verojatno da e idval ot iberskija poluostrov, kydeto tova jastije e tipichno? Думата "пататник" по-скоро звучи като испанската дума "патата" (картоф). Не е ли по-вероятно да е идвал от иберскиа полуостров, където това ястие е типично?
 4. Последното е най-правдоподобно. През 16-ти век в Америка са се гонили индианците, няколко заблудени англичани и вероятно 1-2 забравени испански моряци. Едва ли някой от тях е знаел какво е картоф, камо ли пък и да го нарече pоtato.
 5. Има еден атлас, който се казва "Български диалектен атлас". Там са дадени карти, в които са отразени по населени пунктове диалектните названия на картофите (и на други неща, но вас ви интересуват картофите). На много места в България се казва "патати". В дрруги селища се казва "компир" и т.н.. От различните названия едно е прието за книжовно: картофи (дошло от немски, където е дошло от италиански и първоначално не е значело "картофи", а един вид тестени бухти. Радвам се, че ви интересуват проблемите на българския език, но съжалявам, че не сте и чували, че съществува наука за българския език!
 6. Според мен това наименование идва от Испания , както писхте в предният коментар там има подобно ястие от картоф и яица което се казва „Tortilla de Patatas„ или омлет с картофи.
 7. Пататникът е посно ядене, може със сирене, може и без. Истински пататник с месо няма, иначе ще е мусака.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Пътят на пататника

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414