Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Малко сме, но сме различни!

Е-мейл Печат ПДФ

Снимка: ssi.blog.bgДен след празника на Съединението, ние от fortisimo.eu, решихме да споделим мислите си за различията. Да кажем за речниковите различия между различните географски области на България.

Нямаме никакви претенции за научно познание на материята, но сме от хората, които през всичките отминали години са поддържали чувствителността си към богатството на думички, с които наричаме едно и също нещо в различните градове на България.

Разговорът за различията е важен. Дори не заради безспорния възпитателен ефект и желанието да сме толерантни към другите. Разговорът за различията е пореден опит да съхраним корените в глобализиращия се свят. Дали това е добре? Не знаем! Но струва ни се е важно да продължим с романтичните жестове към миналото си. Годинки преди всички да проговорим на еднакво лош английски.

Освен това разговорът за речниковите различия между различните географски области в България е и много забавен. Той бе в основата на първите ни студентски купони. Опознаването започва от езика.

Някъде там разбрахме, че в София „пликчетата“ не са дамски гащи, а найлонови торбички, с които пазаруваме от магазина, според разбиранията на хората от Североизтока. Тези от Южна България пък правилно отбелязват, че можем да кажем и просто торбичка без да уточняваме найлоновия й състав. Последното намираме за разумно, но така и не се разбираме с източнорумелийците по темата за пиперките и чушките. Навярно за удобство в Пловдивско всичко е чушки. Просто има малки, големи, зелени, червени или люти чушки. А в София думата пипер се използва единствено за подправката Червен пипер. На север нещата стоят по-сложно. Пиперът е едър и сладък, а чушките дребни и люти. Дори и това е обобщение. В Пазарджик нещата не могат просто да паднат от джоба като ваза от масата. Неее, от джоба нещата „изпадат“. Всяка уважаваща себе си софиянка изтръпва от предложението на някой шуменец да „слее” чиниите след вечеря и сърдито го подканя да ги измие, а не да имитира дейност. Нещата могат да се оправят на закуска, ако младежът от Североизтока поднесе от ароматните „джиджи папа“ (в другите части на страната - „пържени филийки“).
Чувствителността ви към тези различия ще ви извади от абсурдни ситуации. Представете си, че имате приятелка от Варненско, която крещи от банята да и донесете „борнуза“. Вместо да се пинкате вземете голямата хавлия за баня с качулка и бъдете мил.

Ние българите сме малко, но за сметка на това различни!

Е, ще поговорим ли?

Екип на fortisimo.eu (снимка ssi.blog.bg)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Малко сме, но сме различни!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414