Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


HDSP каквооо?!

Е-мейл Печат ПДФ

Чували ли сте за “HDSP: Лов на дребни хищници”? Ако не се вълнувате от кино – едва ли. Странното име принадлежи на нов български игрален проект, режисиран от дебютанта Цветодар Марков.

Лентата тръгва по родните киносалони след 17 септември. Рекламират филма с факта, че е заснет с дигитална кинокамера Silicon Imaging – същата, с която е сниман "Беднякът-милионер" на Дани Бойл. Качеството на кадрите си личи още в трейлъра. Сцените са композирани идеално, но, опасявам се, че визуалната похвала е единственият комплимент, който мога да отправя към рекламата.

Веднага се набива на очи изкуствената актьорска игра и неестествените диалози, заслуга за които има Христиан Ночев. И въпреки ясните минуси, оказа се, че прословутият ни патриотизъм важи и за киното. Забележките ми във Facebook (във профила на „Мисия Лондон”, където представиха “HDSP”) бяха посрещнати с обиди и цинизми. Няма да драматизирам, защото в разговора се появиха и адекватни мнения, които поставиха доста сериозни въпроси. Но какви са отговорите им?

Снимка hdsp.bg

Трябва ли да се подкрепя нашето кино, просто защото е наше? А трябва ли да бъда християнин, след като това е официалната религия в държавата? Всъщност дори и да не искаме, всеки плаща за родното кино. Не знам каква е националната субсидия за “HDSP”, но според вестник „Капитал” 1.31 млн. лв. от парите ни за данъци са отишли в бюджета на „Мисия Лондон”. Така че и да не си християнин, пак ти се налага да търпиш камбаната, но поне никой не те вкарва насила в църквата.

Трябва обаче най-сетне да разберем, че дори и българските филми са комерсиални продукти. Даваш пари и очакваш качество. Трейлърът в случая се явява безплатната мостра, която те кара да решиш дали си заслужава да бръкнеш в джоба си за билети. С изречението „Имах царевица между ей тея двата зъба!” лично мен ме загубиха като зрител.

Появи се и мнение: „Дали ще е  хубав (“HDSP”) или не – времето ще покаже”. Изключваме факта, че „хубав” е твърде субективна дума. По-скоро бих се съгласил ако авторът на изказването беше използвал думата „полезен”. Дали „Мисия Лондон” е хубав филм? Доста можем да поспорим. За мен минусите на комедията са повече от плюсовете. Но пък не мога да отрека, че лентата на Димитър Митовски се оказа полезна демонстрация. Тя показа, че родните истории все още могат да пълнят киносалоните (като едно време). Факт е, че лондонската заигравка вече дава път на други български заглавия. А между тях можем да открием и диамант в пепелта.

Снимка hdsp.bg

Ето и две интересни мнения по темата:

Martin Jivkov: Че българското кино е слабо, това е факт. Но факт е също и подемът, който започва да се наблюдава в новите продукции. Колкото и безсмислен и слабо изигран да е "Мисия Лондон" (лично мнение) този филм издига българското кино на ново ниво. Фа...кт е, че български филм бе на път да влезе в групата на номинираните за наградата "Оскар" („Светът е голям”). Наблюдава се развитие от страна на режисьорското мислене, но за жалост актьорите ни наистина не ги бива. Прекалено самоуверени и самовлюбени, но много често неспособни (донякъде приличат на футболистите ни). Искрено се надявам младите хора да вземат нещата в свои ръце и да разчупят целия консерватизъм, насаден както в киното ни, така и в редица други области на българския културен живот.

Martin S. Petrusenko: Лично мен трейлърът не ме грабна. Аз съм напълно ЗА това да подкрепяме нашето си кино, но въпреки възхода, който наблюдаваме, нашите филмови дейци имат още много да учат. ОК, очевидно вече се ползва скъпа снимачна техника, киното все повече започва да прилича на кино, а не на театър, но едната визия не означава качествен продукт. От този зле скалъпен, без грам идея трейлър, дори проявявам форма на колебание, дали да си дам парите за филма. Все пак, драги кинодейци, трейлърът, рекламата като цяло, е може би най-важното в една продукция, защото, ако сте си подготвили добре рекламната кампания, дори и продуктът ви да не струва, пак ще излезете на печалба, малко или много...

Снимка hdsp.bg

В заключение ще ви помоля да изгледате рекламата за “HDSP: Лов на дребни хищници”. Ако нещо в нея ви грабне, то отидете да гледате филма след 17 септември. Не се носете обаче по инерцията от „Мисия Лондон”. Създателите на филми в България трябва да разберат, че снимат филми за нас, а не за да задоволяват собственото си его или просто, за да се намират на работа… Съгласни?

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

2 коментара

 1. Съвсем случайно попаднах на тази статия и останах изключително изненадан, когато видях, че съм цитиран :)
 2. Лов на дребни хищници може да гледате онлайн на www.Freebgtv.com/movies

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично HDSP каквооо?!

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414