Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Рум сервиз и телевизор-касичка? Къде тогава са компаньонките?

Е-мейл Печат ПДФ

Рум сервиз и телевизор-касичка? Къде тогава са компаньонките?В българските болници вече няма дори безплатен обяд. И, не – безплатният обяд в случая не е метафора за нищо. Напълно буквален израз си е.

Много болнични заведения взеха логичното решение да орежат перото за манджа от и без друго осакатените си бюджети.

От една страна – хубаво. Така поне не се харчат пари на халос за буламач, който става само за клинично здрави прасета, но в никакъв случай за болни хора. Скъпо струваща помия, която може да те разболее само докато я подушиш.

За всеобщо щастие на мислещите денонощно как да оздравят здравната система, през август и плановият прием на пациенти също спря. Тогава премиерът Борисов съвсем компетентно обясни на нищо неразбиращите колеги журналисти: плановите операции не прекъсвали извънредно, а всеки август, заради жегите. И колегите разбраха. Да не говорим, че повечето отпреди си го знаехме.

Само че или на Бойко някой не беше доразказал, или той ни пробута половинчата истина. Да, съвсем в реда на нещата – плановите операции спряха. Но покрай тях в някои заведения прекратиха и целия планиран прием. Така, за да те вземат в болница в Шумен, например, лекарите трябваше първо да решат дали случаят ти е спешен. Не е ли – можеш да почакаш.

И пак, от една страна – добре. От друга обаче: в многопрофилна болница за активно лечение, обслужваща цял административен регион, приемаше само спешното отделение. Другите пациенти се обслужваха в случай, че не са лежащо болни.

По интересен начин, и то не от скоро, бе решен и проблемът с лукса на постъпилите. Ако изобщо се съгласим, че телевизорът в болнична стая е особен вид лукс, то за телевизията също си плащаме. Иначе приемникът пак можем да го гледаме, ама изключен.

Лошото при телевизорите-касичка не е, че ги има. Напротив. Лошото не е и в допълнителното плащане. Наистина отвратителното е това, че гледането на телевизия докато се лекуваш излиза златно. Да се насладите на чудната кутия със звук и картина в XXI в. струва 3,50 лв. за денонощие. На всичкото отгоре трябва да имате и точно приготвена сума. Както се вижда – автоматът не връщал ресто. Проста сметка показва, че за, не дай боже, двуседмичен престой бихте платили 49 лв. За сравнение – стандартната месечна такса на кабелен или цифров пакет не надхвърля дори половината от тази сума.

Най-впечатляващо обаче остава уточнението, че „Избраното от вас време се отчита и при изключен телевизор!” Обективно погледнато – това ви дава два варианта. Единият – ако заплатите за двадесет и четири часа – да не изпускате от око приемника. Другият – ако платите за по-малко часове – да планирате предварително кога и колко точно ви се гледа. Само така ще улучите „подходящото” време да пуснете монети в апарата. Не забравяйте, че почва да цъка веднага. И това, че вие не гледате няма да го спре. Остава отворен и въпросът за добрата воля на фирмата, предлагаща тази услуга. Като не стигат здравите домашни абонати – и болните станаха таргет група…

Само още нещо за безплатния обяд – вече няма обяд, значи няма проблем. И пациенти като няма, пак няма проблем. Това обаче не ви ли напомня, по леко циничен начин, на познатото „Есть человека…”? Болничните заведения няма да са в преразход, ако нямат пациенти. Значи трябва само да ги държим вкъщи.

Не е вярно, че болниците се превърнаха в хотели. Напротив, те повече приличат на мотели. Долнопробни и крайпътни. В истински хотел от среден клас бихте имали удобства защото, а не въпреки че плащате. Наемате и медицински грижи на частно, ако ви е по джоба. Тогава поне знаете, че някой има мотивация да ви помогне.

И без друго в момента дори кабинетите за рехабилитация приличат повече на място за мъчение, а не за помощ. И то от ерата малко след откриването на електричеството. Така че по-добре да не обръщаме болниците в хотели, а по-скоро хотелите в болници. Накрая сметката все е прилично висока.

И все пак, нека не бъдем дребнави. Вярно, животът без „Листопад” сигурно е още по-мъчен. Но за успешно болнично лечение е нужна преди всичко експертна грижа и почивка. За късмет – от българската здравна система поне можеш да починеш, ако не друго. А докато чакаме да починем – стискаме зъби и сляпо вярваме на министъра проф. Ана-Мария Борисова и на премиера Бойко Борисов. Здравната реформа и новата здравна карта ще са панацея за всички. От 1 януари догодина. А, дано!

Пуснете левче в касичката, но първо изчакайте до новините в 8. Така ще имате точно час да разберете колко усилено ни реформират. Ако пък не искате да ви лъжат докато плащате – изберете д-р Хаус! Поне ще знаете, че е измислица!

За fortisimo.eu – Рошо Иванов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Рум сервиз и телевизор-касичка? Къде тогава са компаньонките?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414