Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Последният първи учебен ден

Е-мейл Печат ПДФ

Последният първи учебен денБеше обикновена вечер, прекарана с приятели. Не дивяхме до зори, два часа след полунощ вече бях в леглото, но не можах да заспя. Съзнанието ми бе напълно будно и ме хвърляше от едни мисли към други. Сякаш попаднах в разбушували се морски води.

В един момент бях под повърхността и изпитвах онова приятно чувство, което човек усеща, когато над него мине вълна. Но след секунди изплувах и тогава вълните мощно ме блъскаха.

Мислех си за чудните летни дни, за незабравимите мигове, прекарани с нови и стари приятели. От преживяното по традиция ще останат само спомени, които след време ще напомнят за случилото се. От миналото прескочих в бъдещето, но не в далечното, а в онова, което скоро щеше да се превърне в мое настояще.

Петнадесети септември наближава, а с него и откриването на новата учебна година. След всичките дванадесет години тази дата вече не би трябвало да предизвиква някакви особени емоции в мен. Но напротив, такива съществуват всяка есен. Разбира се, с течение на времето те се промениха – от щастливо нетърпение, през досада от очакваното, до днес – объркване.

Сигурно трябва да съм щастлива, последна година в училище, а нали все се оплакваме, че това е най-голямото ни мъчение?

Но ме изпълва тъга. Това е началото на края на един етап от живота ми. Етап, който никога няма да се върне, никога няма да се повтори и никога няма да получа втори шанс, за да го изживея отново. Чувствам се като малко дете, чиято играчка някой се опитва да отмъкне. То се е вкопчило здраво в нея и я стиска с пръстчетата си, но друг я дърпа твърде силно и накрая я отскубва. Детето остава с празни, протегнати напред ръце и умоляващи очи.

Може би ще получи нова, по-голяма, по-скъпа, по-модерна, по-хубава играчка.

Но дали ще я хареса? Ами ако не стане така? Ако не я оцени? Ако не й се зарадва? А каква е съдбата на старата? Непотребна ли е вече тя? Може ли да бъде така лесно и бързо заменена и забравена? На боклука ли ще бъде изхвърлена?

Не! През деня, внимателно положена, ще стои на централна етажерка в стаята, а понякога нощем вече порасналият малчуган ще я гушка и ще заспива, потънал в сладки спомени за безгрижното детство?

Времето лети. То не чака закъснелите пътници, не спира, всички се качваме в движение. Всяка секунда е неповторима и няма да се върне. Ние определяме как ще преминем през нея. Може би съм намерила правилния начин, защото днес изпитвам радостна тъга. Не искам всичко, което е било досега да свършва, да се променя. И точно в това е сладката част от мъката ми. Ако през годините зад гърба ми не бе останало нещо, за което да милея, което да ми липсва, тогава би било твърде жалко.

Не трябва да изпускаме нито една възможност да изживеем красив миг, да създадем сладък спомен. После го прибираме на сигурно и безопасно място близо до сърцето си и уверено продължаваме напред, прекрачвайки трудностите по пътя ни, преследвайки крилати мечти.

На всички, за които този 15 септември ще бъде последен първи учебен ден, пожелавам успех през предстоящата година!

За fortisimo.eu – Петина Венкова (снимка: mamita-bg.com)

 

1 коментара

 1. Последният първи учебен ден беше адски готин и запомнящ се :)

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Последният първи учебен ден

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414