Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Светът вече не е същият!

Е-мейл Печат ПДФ

Светът вече не е същият!Светът вече не е същият!“. Това клише придоби нов живот след атентатите, съборили кулите близнаци през 2001 година.

Шокът и ужасът, видян по телевизията по целия свят, раздуха думите и светът наистина започна да изглежда много по-различен.

Но дали наистина се промени?

Два дни след 11 септември и девет години преди днес това бе основната тема на разпален разговор с много водка, много въздух и малко приятели. Дамата, основен защитник на тезата за променения след атентата свят, излагаше аргумент, след аргумент. Вече никой няма да се чувства в безопасност, глобалната политика ще се промени и САЩ ще трябва да осъзнаят, че не са сами, радикалните мюсюлмани ще се усетят все по-силни и цивилизационният сблъсък на религиите е неизбежен. А в този сблъсък на първа линия сме ние, българите.

Още тогава всичко това ми приличаше на коктейл от стари страхове и вечно свежи политически противопоставяния. Светът в този смисъл си ми изглеждаше абсолютно същият и преди девет години. Страхът обаче, ужасът от измрелите невинни хора в търговския център и всичко друго правеше хладния анализ ненужен.

Винаги сме искали светът вече да не е същия! А щом допускаме, че той може радикално да се промени към добро, значи сме готови да приемем, че също така радикално може да се промени и към лошо. Страхът е голям помощник за това.

Тези дни обаче нещата звучат по друг начин. Девет години по-късно един американски пастор заплаши, че ще запали Корана. Хиляди протестиращи мюсюлмани смесиха празника си Рамазан с протеста срещу оскверняването на религията им, а един беше застрелян от американски войници.

Класика, дами и господа! Какво му е различното?

След взривяването на кулите не се случи нищо от онова, което приятелите ми предчувстваха – за революционна промяна на света. Въпреки, че все по-малко хора не се чувстват в безопасност, мнозинството все пак не вини за това тероризма. Глобалната политика не е променена щом последваха две войни със съмнителен ефект (в Афганистан и в Ирак). А колкото до ролята на САЩ, то няма две мнения, че те подкокоросаха цялата „коалиция на желаещите“.

Радикалните мюсюлмани се чувстват силни, но цивилизационният сблъсък на религиите не ми изглежда по-близък от преди. Няма нужда и да го казвам, но дори халът на българите не ми се струва особено променен за изминалите девет години.

Още преди десетата годишнина от атентатите в САЩ мога да кажа, че светът не се промени по никакъв начин и слава на бога. Светът не може да се промени чрез смърт и разрушения. Светът се променя със съзидание.

С тази моя спореща приятелка сега живеем в различни градове, но тя е в списъка ми от Фейсбук приятели.

А това ми изглежда наистина различно.

За fortisimo.eu – Иван Капралов (снимка: nocaptionneeded.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Светът вече не е същият!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414