Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Научих се да си тръгвам

Е-мейл Печат ПДФ

Научих се да си тръгвамВинаги съм била категорична, че любовта е най-важното нещо в живота ми. С годините разбрах, че това не ми е донесло нищо добро. След всяка „катастрофа” си обещавах, че това повече няма да ми се случи, а то се случваше отново.

Лека-полека разбрах, че трябва да си решавам проблемите и да осмислям живота си по друг начин.

Лека-полека разбрах, че трябва да спра да вярвам, че любовта всичко променя. Реших да поставя нещо друго на първо място. След сина ми, разбира се, той е на първото и единствено важно място в сърцето ми.

Лека-полека разбрах, че трябва да преценявам по-ясно компромисите, които правя. Има такива, които ти дават сила, но и такива, които те правят слаб. Щом веднъж позволиш на някого да прави нещо, което те засяга, то той непременно ще го направи отново. И не можеш да го спреш, нямаш контрол над това, което прави другият човек.

Имало е време, когато съм била толкова разбита и ненужна, все едно целият ми свят се е разпадал, все едно изгубваш всякакъв смисъл за всичко. И се убедих в едно, изобщо не е вярно това, че когато си искрен и всеотдаен, ще получиш същото или че нещата ще се подредят добре.

С времето се научих да не се чувствам разбита и ненужна, след поредната катастрофа. Вярно, не ти е хубаво, когато даваш мило и драго за някого, да разбереш един ден, че всичко е било напразно. Добре е да го приемеш. Това е положението.

Лека-полека се научих, или поне съм на крачка от това, да осъзная, че никого и нищо не можеш да промениш. Можеш да променяш единствено себе си. За другите не можеш да отговаряш, не можеш да носиш вина. И добре, че е така, защото какъв товар ни чака само... Колкото и да обичаш някого, колкото и да държиш на него, колкото и да те боли, когато близък страда, и когато не може да намери пътя, нищо не можеш да направиш за него. Нищо не можеш да направиш и вместо него, ако той самият не иска. Припомням си често едно изречение: „Не те обичам затова какъв си ти самият, а за начина, по който аз се чувствам, когато съм до теб”.
Когато някой на когото държиш, те кара да се чувстваш гадно, самотно, неудовлетворено, изнервено, значи е време да си тръгнеш...

Всичко, което правим за другите е преди всичко заради нас самите, в това вярвам аз. Правим всичко за другите, но някъде вътре в себе си очакваме да получим същото, или пък друго, от което ние имаме нужда. Не получим ли нашето мъничко нещо, тогава смисълът изчезва, и идва празнотата, която всеки нарича по различен начин...

Казват, че щастието не е постоянна величина. Днес си щастлив, утре не... Щастието са онези моменти, които ни карат да се усмихваме, които ни стоплят сърцето, за които пърхат пеперудите в стомаха, за които правим всички останали дребни и недотам дребни неща в живота си. Ако ти трябва време да си спомниш кога е бил последният такъв момент с някого, значи трябва да си тръгнеш...

Всеки има право на радост и нежност, и на всичките онези „смешни” неща, за които пишат в книгите. И аз също, и ти... всеки. „Който живее без радост, който търпи нещо, стискайки зъби, е престъпник към себе си”. Това са думи на една прекрасна жена – известна актриса, която не се срамува да признае, че е търпяла нещо, което не иска. Никой не е длъжен и не трябва да търпи каквото и да е насилие над волята си, нито физическо, нито психическо, с ужасната заблуда, че го прави от любов или грижа за другия. Лошото е, че такъв пример виждаме в семействата си, дават го родителите, нашите примери. Да стискаш зъби...

Може би някъде нещо е написано, нещо което наричаме Съдба, но има и избор. Всеки го използва както може и когато пожелае, докато се научи. Докато се научи да спре да търпи или да очаква промяна у другия и... накрая си тръгне. Отказах се да променям хората около себе си, но категорично отказвам и да се променям заради тях. Затова е време да си тръгна и да се спася...

За fortisimo.eu – Нели Русева

 

5 коментара

 1. Прекрасен текст, Нели! Едва дочаках да излезе, за да го коментирам. Но това, в което съм най-твърдо убеден, и винаги съм го твърдял, ти си го събрала в три изречения: Всичко, което правим за другите е преди всичко заради нас самите, в това вярвам аз. Правим всичко за другите, но някъде вътре в себе си очакваме да получим същото, или пък друго, от което ние имаме нужда. Не получим ли нашето мъничко нещо, тогава смисълът изчезва, и идва празнотата, която всеки нарича по различен начин... Това е, което аз наричам "първичен егоизъм", заложен у всеки човек. Правим нещо за някого заради начина, по който ще се почувстваме ние самите, след като получим реакция. Такива неща... Дори когато се раздаваме на другите, всъщност го правим заради своето удовлетворение. Много хубав текст! :)
 2. Благодаря, Рошо! "първичен егоизъм", както си го нарекъл е задължителен и здравословен. Иначе идва саморазрушението...
 3. Ne poznavam Neli Russeva. Popadnah sluchaino /dali?/ na tazi publikatzia. Vazhitih se . Tolkova dobre i istinski e kazano. Blagodaria za udovolstvieto, che prochetoh neshto, za koeto se iznizaha godini v jivota mi da razbera. Badi jiva i zdrava, Neli, i shtastliva po svoia pat!
 4. Прексрасен текст, Нели! Прекрасен!!! Как си успяла да напишеш всичко толкова ясно и точно - не зная, но ти благодаря!
 5. Всичко това е казано точно и ясно, защото е преживяно! Няма как да го напишеш, ако не си го изживял.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Научих се да си тръгвам

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414