Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Спортуващите младежи не спират да растат и не затъпяват

Е-мейл Печат ПДФ

Ученици, фитнес и родители – част първа Повечето училища в САЩ разполагат с добре обзаведени фитнес зали, които се предлагат напълно безплатно на учениците. Тази добра практика няма да дойде скоро до нашата държава.

Не че няма желаещи тийнейджъри. Проблемът е финансов. Въпреки липсата на училищна база – доста хлапета редовно посещават кварталните зали. Родителите им обаче се плашат от думата „фитнес” и се опитват да спрат тренировките на своите деца. Те използват безброй популярни, но и нелепи твърдения, които ще оборя в тази рубрика.

Ученици, фитнес и родители – част първа Твърдение №1: Който вдига щанги остава нисък.

Ако говорим за професионалния спорт вдигане на тежести, то в твърдението има доза истина. Фитнесът обаче е много далеч от посочения силов спорт. Фитнес заниманията са доста разнообразни. Те се състоят от вдигане на щанги и гири, аеробни упражнения, работа с фитнес машини, тренировки с ластици и със собственото тегло. Всички тези дейности се разпределят в различни програми. Трябва само да откриете специалист, който да прецени възможностите и целите на всеки млад ентусиаст. През последните години фитнесът премина от спорт в наука. Той стана част от културата на здравословния начин на живот.

Истината е, че добре съобразената програма може единствено да подобри мускулния растеж на подрастващите. Има редица упражнения, които дори стимулират растежа на младежите. Но не забравяйте, че ръстът е преди всичко въпрос на гени.

Ученици, фитнес и родители – част първа Твърдение №2: От вдигане на щанги се затъпява!

Няма пряка зависимост между интелектуалното развитие и мускулните възможности. Мускулите са функционална тъкан в човешкото тяло. Когато обаче упражненията въздействат върху тях, те стимулират и всички останали части на нервната система. В това число и мозъка. Науката посочва спортния интелект като отделно и равнозначно направление сред останалите интелектуални заложби – музикални, логически, лексикални и др. Спортният интелект определя възможностите на човека да изпълнява сложни движения на тялото.

Много хора гледат резервирано на фитнеса, защото го бъркат с културизма от миналото. Тогава състезателите са приемали забранени вещества, които са нанасяли големи щети върху нервната им система. Тук трябва сериозно да подчертая, че забранените вещества нямат нищо общо с днешните хранителни добавки, които пият децата ви.

За финал ще попитам нещо родителите, които смятат, че от фитнес се затъпява. Знаете ли, че на малката улица „Уолстрийт” има три огромни фитнес клуба?

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимки: ontariotown.org)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Спортуващите младежи не спират да растат и не затъпяват

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414