Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Традиции в досадата

Е-мейл Печат ПДФ

Традиции в досадатаПървият учебен ден на братовчед ми трябваше да бъде специален. Специален беше – прибра се и повърна от притеснение. Може и да е било от кофти тръпката за първи път в живота ти да те наобиколят стотици хора.

Да чувстваш как те смачкват и се навират в теб повече, отколкото би ти понесло. Почти като на рок концерт. С тази огромна разлика, че на сцената нямаше банда. Пееше Роси Кирилова. Същата песен, която звучи при всеки подобен повод. Много хубава песен. Малко обаче омръзва…

И сцена всъщност нямаше. Само заучени с досада фрази от водещите на празничната програма. И назубрени (сигурно с рев) стихчета, които може и да звучат много тържествено, но за хлапак на седем години определено не значат нищо. А после – прочувствени речи: за смисъла на живота, за житейския път, израстването и други подобни. Вярно, никое от децата наоколо не дръпна майка си за ръкава да я попита какво значи „житейски”. Но не защото всички знаеха, а защото никой вече не чуваше. Ако ви говорят на език, който не разбирате – колко време ще слушате, преди да ви дотегне? Нека не се обзалагаме.

Традиции в досадата

Аз, за разлика от братовчед ми, получих силни стомашни конвулсии още там. Сред тълпата, шепнешком нежелаеща, но иначе длъжна да изтърпи цялата тази „празничност”. Клаустрофобията ми нямаше почти нищо общо с желанието ми да си тръгна. Защото в двора на едно училище, докато слушах сричащите ученици пред микрофоните и отегчените родители в тълпата, успях да си направя един извод.

Най-големият национален проблем у нас е, че говорим уверено много неща, а не вярваме в нито едно от тях истински. Работим това, което не искаме. Учим децата си да бъдат такива, каквито самите ние не сме. А после се чудим защо те все пак стават като нас.

Науката отдавна е установила, че повече се учим от дела, отколкото от думи. Повече следваме примери, отколкото заповеди. Копираме каквото виждаме, вместо да правим каквото ни казват. В този ред на мисли – не ща и да си помислям какво научиха първолаците вчера. Научиха, че цял живот ще ги мачкат и това дори ще им е скучно. Научиха, че 15 септември е по-различен от другите дни.

Традиции в досадата

Това, което предстои да им стане ясно, е, че септември е като май. Обаче не заради Гео Милев, а защото и тогава има един такъв ден. В който ще разнасят скъпи букети и ще им тъпчат белите обувки. И пак същата песен на Роси Кирилова. Поне този път знаменува края, а не началото на учебната година. Поне 24 май е истински национален празник, а не измислена дата в средата на месеца.

Защото какво е 15-ти септември? Стрес за първокласниците и досада за горните класове. Харч за родители и ужас за шофьори. 15-ти септември обаче е и традиция. Свикнали да се примиряваме с традициите, дори да не виждаме смисъла в тях. Купуваме букет на учителката, защото всички други ще вземат. Нищо, че госпожата едва ли има двадесет и четири вази у дома. Традицията не търпи рационалност. Важно е само да правим каквото правят другите.

За fortisimo.eu – Рошо Иванов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Традиции в досадата

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414