Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Speedway?!

Е-мейл Печат ПДФ

Speedway?!Малко позабравен сред феновете у нас е пълният с адреналин Спийдуей. Това е един от спортовете с дългогодишни традиции, чиито следи се губят в тъмните години на прехода.

Много жалко! Много газ, без спирачки - това е спийдуей. Мотоциклетен спорт, въплъщаващ най-големите достойнства от семейството моторни спортове с участието на двуколесни.

Мотоциклетният спийдуей представлява състезание на четирима (много по-рядко шестима) мотоциклетисти в продължение на четири обиколки по овална писта. Тези овални писти в спийдуей средите се наричат мото-стадиони. Всеки състезател участва в пет серии, в рамките на които се среща с всички останали пилоти. Краен победител в състезанието е участникът, спечелил най-голям брой точки.

Първата документирана спийдуей проява се случва на 15-ти декември 1923 година в австралийския щат Нов Южен Уелс. За основоположници на този екстремен спорт са набедени австралийците Били Галоуей и Кийт Маккей, които през 1928 година пристигат в Обединеното кралство с идеята да запознаят Северното полукълбо с новото явление. Стъпвайки и загнездвайки се на европейска почва спийдуеят се утвърждава и от своя плацдарм атакува света на моторните спортове. Сякаш, за да защити репутацията на Австралия като родина на спийдуея първият световен шампион е Лайнел ван Прааг - австралиец.

Спийдуеят е един забравен спорт във България. Но през годините на социализма се ползва с голяма популярност като българските състезатели са жънели международни успехи на световните писти под българския флаг. България е разполагала със 7 писти Търговище, Велико Търново, Шумен, Ловеч, Плевен, София (квартал Мотописта), Пловдив. Организирали са се редица международни турнири като на пистите в Търговище и Шумен е имало европейски и световен финал. Отличават се имената на Ангел Ефтимов, Николай Манев, Орлин Янакиев и др.

В момента единствения изявен спортист в този спорт, който се състезава под българския флаг е Милен Манев. Той, заедно със баща си Николай Манев, жъне успехи по европейските писти. Последния път в Белгия за турнира „Golden helm” Милен става втори.

Последната изява на българският състезател по спийдуей Милен Манев е участието му в полуфинал и класирането му 5-ти на престижното състезание за купата на централноевропейските държави МАСЕС. То се проведе на 18 септември в град Браила Румъния. В състезанието взеха участие 20 представителя от Германия, Полша, Украйна, Румъния и България. И други трима български състезатели взеха участие в надпреварата - Чавдар Чернев и Стоян Юриев от Шумен, както и Димитър Минков - В.Търново. Първи стана представителят на Украйна - Владимир Дубин, второ място зае Кристоф Стояновски, трето Пьотр Рембас и двамата от Полша. Димитър Минков, който успя да събере 6 точки и се класира на девето място.

Speedway?!

Особено внимание привлякоха другите двама състезатели - Чавдар Чернев и Стоян Юриев, които бяха там благодарение единствено на безграничния си ентусиазъм. Техните мотори са модели, ползвани от състезателите в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век. Чавдар Чернев се отчертава с изключително желание за борба и хъс и за това е канен да участва във вътрешното първенство на Румъния, където печели много битки. Той успява да спечели на състезанието 2 точки, които ако не беше повредата в мотора му щаяха да бъдат доста повече. И Стоян Юриев е сърцат състезател в битките. Той успява да спечели 1 точка и също е канен в Румъния . И двамата състезатели са се заели да възродят интереса на този спорт в град Шумен като влагат собствени усилия и средства за привеждане в приличен вид на шуменския мото-стадион, както и със закупуването на конкурентни мотоциклети.

Speedway?!

Всички ние, българските почитатели на Спийдуей, се надяваме да се възроди интересът към този спорт и да видим българско първенство възродено. Старите
майстори са още във форма и могат да показват. Техният опит би могъл да направи името на България отново да се споменава с уважение.

За fortisimo.eu – Ваня Александрова
Източници: Николай Николаев – кореспондент от Браила; speedway.dir.bg; speedway.bg

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414