Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Хигиена трябва!

Е-мейл Печат ПДФ

Хигиена трябва!Вчерашното интервю на телевизионната журналистка Лора Крумова пред вестник „24 часа“ възбуди приятелите във Facebook.

Думите на Лора сякаш спукаха цирея на публиката, насъбран от лица и образи, които всеки сезон са готови да влязат в роля – само и само да останат на екран. Лора дава пример с Вито, който задаваше въпроси на чудаци в „Цената на истината“, а сега прави това пред водещите български политици. Широка е наистина компетенцията на бившия спортен коментатор, който се чувства в свои води едновременно в шоуто и в сериозната публицистика.

Въпросът за компетенциите обаче е демоде. Не само в медиите. Във всички системи на съвременното българско общество разговорът за компетентността не е актуален. Образи като Дмитрий Иванов са невъзможни днес. Респектиращият с познания в определена област журналист е заменен с образа на ведрия комуникатор, който се гордее, че знае по темата колкото средното ниво на аудиторията си и е убеден, че това е проява на висш професионализъм.

Ентъртеймънт журналистиката, която акцентира на представянето не биваше да пренебрегва съдържанието, но у нас големите в бранша пак разчетоха грешно играта. Големите естествено се стремят към голямата игра, а тя е в телевизиите. Така компетентността изчезна от телевизионния ефир и можете да я срещнете единствено в радиата и пресата. Като изключим Бойко Василев, все пак.

Спомняте ли си фурора на Диана Найденова в ефира на „Здравей, България“? Чуйте всяко публицистично предаване в ефира на радиостанциите и ще възкресите стандартите на общуването от времето преди сутрешните телевизионни блокове. Четете интервютата в L'europeo, за да си спомните как можете да научите нещо от един разговор.

Това обаче не е актуален въпрос. Ние сме в ентъртеймънта, а не в същността. Но и тук има правила. Ролята, която си избираш е една и можеш да растеш единствено в нейната саксийка. Да смениш ролята е изключение, което рядко е успешно и, ако се случи, се случва веднъж. Това е хигиената в общуването.

За разлика от личната хигиена, неспазването на която води зараза първо за неспазващия я, хигиената на общуването носи зараза за всички участващи в общуването. Приликата е в това, че точно както е неприлично да се говори за личната хигиена е неприличен публичният разговор и за хигиената на общуването. Не е удобно, но трябва да си го кажем. Права е Лора - хигиена трябва! Пък дано някога се сетим, че е хубаво да се доверяваме на журналисти, които ни впечатляват с познанията си върху материята, която отразяват.

Веднъж интервюирах дългогодишен директор на радиостанция, когото попитах: „Защо днешните журналисти не пишат?“. Той ми отговори така: „Защото не четат“. Какви журналисти са тези дето нито четат, нито пишат?

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

1 коментара

  1. В по-голямата си част журналистите са злобно и некомпетентно племе, като Лора Крумова очевидно не прави изключение и от двете. Витомир може да е некомпетентен, но поне не е злобен. Това автоматично го прави по-добър избор от Лора за водещ на каквото и да е. Относно хигиената на общуване, трябва само да погледнем 90% от шуменските журналисти и спокойно можем да повърнем. Злобни и завистливи хора, за които понятия като морал и злоупотреба с общественото положение не означават нищо.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Хигиена трябва!

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414