Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Българска работа с немско качество

Е-мейл Печат ПДФ

Българска работа с немско качествоФутболът е велика игра. Игра, която има силата да създава герои и да съсипва герои. Игра, която има силата да вдъхва надежда и да обезкуражава до болка.

Игра, която може да гради, но може и да руши всякакви митове. От вчера насам българският футбол е на пистата пред терен, на който може да се изиграе мач с много по-съществен резултат от този да се класираме на голям футболен форум.

Е, може и да не се изиграе, но сме толкова близо, че ми се иска да го напиша. Около големите неща винаги има факти, които изглеждат рожба по-скоро на ирационалното отколкото на рационалното. Примерно – едва ли е случайно, че точно Лотар Матеус е първият чужденец, треньор на националния ни отбор по футбол. Сигурно не е случайно и това, че Матеус беше един от онези германски футболисти, които се изказваха пренебрежително за българите и техния футбол и после бяха унижени на терена през 1994 г. Не ще да е случайно и това, че според мнозинството българи футболистите имат нужда от дисциплина, а чужденецът, навил се да помага е германец. Според нашите народни вярвания немците са образец за дисциплина.

След като разцъкате тези факти на пистата – сте готови да влезете на терена, където си мислим, че е възможен мачът на мачовете. Митичен двубой!

Няма българин, който да не вярва в мантрата „немско качество“. Още от деца ние, около Балкана, научаваме, че произведеното в Германия е здраво и надеждно. Някъде по това време започваме да разбираме, че каквито и усилия да полагаме все ще се получи „българска работа“. Не знам за вас, но преди години полагах усилия да натрупам опити по въпроса дали изобщо е възможна българска работа с немско качество.

Отказах се. До вчера...

Футболът е велика игра. Затова най-вероятно не е случайно, че един от героите на немския футбол е първият треньор чужденец на националния отбор по футбол на България, което поражда естествени надежди поне до обезкуражаващия мач. Освен конкретните цели на Матеус и българските футболисти обаче, сега сме на прага на огромен експеримент.

С помощта на най-популярната игра. Пред очите на целия свят ние българите ще се опитаме да свършим един път, една работа с немско качество.

Може и да разрушим два мита, за да родим един нов. Все пак Бисмарк ни е наричал прусаците на балканите.

За fortisimo.eu – Иван Капралов (снимка: gong.bg)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Българска работа с немско качество

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414