Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


С какво да впечатля чужденците?

Е-мейл Печат ПДФ

С какво да впечатля чужденците?Задавах си въпроса от заглавието половин година, защото знаех, че през септември ще трябва да разведа из България двама приятели от Лондон.

Направих списък, който трябваше да уплътни четиридневната им почивка, включващ всички най-важни исторически места в североизточната част на страната, поразрових се в Интернет за любопитни факти около местните забележителности. Бях сигурен, че ако времето не ме издъни, разходката ще бъде наред. Та нали имаме най-героичната история в Европа, та нали имаме най-красивата природа, морета, планини, долини… направо земен рай. Или поне така ни зомбираха по времето на соц-а.

Посрещнах лондончаните на летището във Варна, тръгнахме към Шумен с наета кола, а първата изненада бе големината на магистрала „Хемус”. Чудеха се как можем да наричаме магистрала път с две платна и аварийна лента. Естествено, бяха отбелязани и многото дупки по асфалта. Премълчах си, че през лятото ремонтираха уж цялото трасе.

Ако някой си мисли, че може да впечатли англичанин с история… дълбоко се лъже. На никой не му пука, че някога държавата ни е имала изглед на три морета след като в настоящето сме на дъното във всяка класация на Европейския съюз. Но поне вече сме в него!

С какво да впечатля чужденците?

Тук им показваме руини, а на Острова си имат запазени дворци, пълни с уникални мебели и произведения на изкуството. На Царевец търновският замък бе „довършен” с винили. И ако спектакълът Звук и светлина е уникална нощна атракция в България, то през деня комплексът е купчина от камъни с една нетипична за православния канон църквица на върха. Оказа се, че това е най-скъпата историческа „атракция”, която посетихме. Билетът за възрастни е 6 лв. Когато се качихме на върха на замъка, който приличаше на строителна площадка, гостите от чужбина се зачудиха защо тук не е изграден развлекателен комплекс като “London Dungeons” – ужасяваща възстановка на лондонските средновековни подземия с 3D ефекти и живи актьори. И ако идеята ви се струва твърде комерсиална или обидна за славната ни история, то обърнете внимание на плюещите кукли на крал и кралица, „красящи” входа към комплекса.

Изненадващ дъжд ни попречи да стигнем до Плиска. Познати пък ме посъветваха да не ходим до Преслав, защото от трева старините не се виждали. А и да си го кажем направо. Видял ли си едни руини в България, видял си всички.

Та… от какво се впечатлиха лондончаните? Изненадаха се от неангажираността на българина след като неговият домашен любимец се облекчи на улицата. Ужасиха се от мизерните тоалетни по заведения, бензиностанции и исторически обекти. Бяха стресирани от дупката в пода на нужника в Етъра. Излъгах ги, че това е старовремско съоръжение и е направено така, за да е в тон с музея. Изпаднаха в бурен смях като видяха, как двама шофьори във Варна са паркирали на средата на пътното платно. Изненадаха се, че морето ни не е синьо, а зелено. Останаха впечатлени, че цените на дрехите у нас са по-скъпи отколкото в Обединеното кралство. Стана им странно защо сервитьорите не се усмихват, а продавачките по магазините изглеждат нещастни.

С храната обаче почти успяхме да уцелим джакпота. Нали сте чували колко доволни остават чужденците от таратора и шопската салата? Е, да, салатата им хареса, но айрянът ни въобще не им понесе. А най-важното – имат си такава напитка и във Великобритания, но я наричат Ласи. Била предпочитана от азиатците. Харесаха българското вино и Шуменското пиво, което сравниха със Старопрамен – най-скъпата бира на Острова. Реших да не им предлагам боза.

За финал останаха потресени от рекордните цени в барчето на летището във Варна, завишени с около от 300 до 600%. „Ако цените бяха нормални всички маси щяха да бъдат пълни, а не празни”, коментираха приятелите от Лондон.

Сигурен съм, че поданиците на Кралицата не съжаляват за визитата си в България, но съм сигурен, че не успяхме да ги впечатлим с хубаво. Качихме ги по еко пътека на скалите в Мадара, а те са се катерили по огромен каньон. Искахме да ги заведем на шоу с делфини, но се оказа, че са плували с умните риби в Мексиканския залив. Да приемем реалността и да се отърсим от митовете на социализма. Живеем в малка държава, с малки атракции в нея

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимка: balgari.homedns.org)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично С какво да впечатля чужденците?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414