Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


HDSP: Пак куршуми по българското кино

Е-мейл Печат ПДФ

Личното ми мнение е, че, като българи, трябва да подкрепяме нашето си изкуство. Без значение от формата – дали ще е музика, театър, кино… Затова наистина исках новият български филм „HDSP: Лов на дребни хищници” да ме впечатли.

Или, ако не ме впечатли, поне да ми хареса като цяло. Уви!

Признавам, дадох всичко от себе си и успях да оценя някои минути. Откъслечни части от сцени, конкретни черти на някой и друг персонаж. Но това, което безвъзвратно изгубих след финалните надписи, бе чувството за цялост и завършена идея. Иначе идея все пак имаше. Онази, предъвканата до задавяне – за осмислянето на прехода. За поколенческите различия и сблъсъци. В случая обаче – толкова натруфена и разтеглена, че и да не беше изтъркана, пак нямаше да ме заинтригува.

Всъщност в HDSP видях един основен парадокс. Има моменти, които са удължени до безобразие. Едни такива сантиментални, ревливи, прочувствени – ума да си загубиш. И други – интересни и важни за историята, които са претупани като края на фармацевтична реклама. Това повдига и друг важен въпрос: за жанра. Простете, не разбрах – „Лов на дребни хищници” екшън-комедия ли е, романтична драма ли е, или нещо друго? Това може би не е чак толкова важно.

Само че ако е екшън-комедия – много драматична, бе! То не бяха душевни терзания, сълзи, сополи, не бе дрога и алкохол. А, и два бързи тека в сервизното помещение. За къде е българска лента, без да си покажем… балканския нагон? Ако охраната не „уважи” поне една сервитьорка, някак ще липсва класата.

Романтична драма също не върви да е. Втората сюжетна линия – за любовта на един младеж с проблеми в общуването и неговите приятели, е далеч по-свежа и симпатична. Бъркочът от паралелното развитие на мутренския и на ученическия сюжет обаче тотално омазват общата картина. Къде в любовна история ще стреляш мутри на бройка!

Да изпразниш пет пълнителя на халос, и още толкова по враговете си от подземния свят, беше наистина готино. Приковаваше вниманието и повишаваше напрежението. Само че допреди 10 години. Днес вече куршумите на килограм изобщо не са достатъчно зрелищни. Те даже са демоде.

Но! Не бива да съдим строго. Все пак българското кино е със забавяне в развитието. Не защото го казвам аз. На това ме наведе един коментар от сценариста на филма – Християн Ночев. В съвместно интервю с режисьора Цветодар Марков, Ночев посочва, че в България трябвало да се снимат по 20 заглавия на година. По думите му това е минимумът, за да има кинопроцес. Защото „ако няма количество, няма качество”. И завършва съвсем логично: „А ние правим по три филма годишно и после се питаме защо нямаме филм с награда в Кан”. Толкова хубаво го е казал, че дори няма нужда от коментар.

Заради тази проста истина държа да отбележа и плюсовете на HDSP:

Актьорският състав: Повечето актьори не театралничат и дават всичко от себе си да бъдат естествени. Да спасят филма, доколкото обаче им позволява сценарият. Което всъщност не е много, но е хубаво да оценим усилията. Има, естествено, две огромни изключения, чието преиграване съвсем ме приспа. Оставям сами да прецените дали съм прав, след като изгледате заглавието. По-младата част от екипа, заета с гимназиалните неволи, всъщност е светлинка в тунела. Момичетата и момчетата са относително естествени и убедителни, както си му е редът. Дори ми станаха любимци.

Музиката: Никога, ама никога не бих предположил, че ще се зарадвам да чуя група „Остава”. Колкото и да ме дразни вокалистът Свилен – трябва да призная, че музиката им е едно от добре подбраните неща във филма. Връзва се с картинката, създава поне някаква динамика. Затова беше основен фактор все пак да остана буден до края. Доживях, на тях да разчитам.

Визията: Грозно смесена, по отношение на двете сюжетни линии. Но иначе доста добра, сама по себе си. Като изключим някои излишни „сътресения” на камерата, картинката ми хареса. В малкото дразнещи кадри екипът сигурно е целял повече реализъм, но това само дразни очите. Като цяло обаче – добре.

Основни минуси:

Подминавам вече по навик и с безразличие факта, че още преди петата минута от филма чуваме няколко български псувни. И така докрай. Хич не разбирам този колоритен кино маниер. Но понеже, да е*а, е масов – явно причината е в мен.

Преходът: Преходете го вече този преход! Тази тема, ръфана до неузнаваемост, отдавна вече се изхаби. И очевидно мъчно се продава, щом седмица след кинопремиерата на прожекцията влязохме петима души.

Претупването: Стана банално всички да повтаряме, че когато искаш да кажеш твърде много неща в ограничено време, накрая нищо не се разбира. Винаги повтаряме тази грешка. Идеята да се развият паралелно две различни истории и да се пресекат трагично едва в края е хубава. Но хубавата идея не винаги гарантира успешна реализация. И така става миш-маш, който после не искаме да ядем.

Въпреки всичко казано дотук – отидете и изгледайте HDSP: Лов на дребни хищници. Защото, ако случайно успее да възвърне някаква част от инвестициите си, догодина може да задобреем ;) А знае ли човек? Възможно е да ви хареса повече!

За fortisimo.eu – Рошо Иванов

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично HDSP: Пак куршуми по българското кино

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414