Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Да хванем политическото животно!

Е-мейл Печат ПДФ

В случай, че сте изкушени от темата за особените характеристики на хората, които се занимават с политика – е задължително да превърнете книжката „Политическото животно“ на английския журналист Джеръми Паксман в настолно четиво.

Така ще прозрете универсалните особености, с които това популярно занятие бележи всички политици по всички земни кълбета. Отдавна си мисля, че разликите не са в политиците, а в средата, в която те са поставени. Лошата среда засилва отрицателните характеристики на това занятие и превръща в незначителни позитивите от неговото осъществяване. И обратно, добрата среда подтиска отрицателните характеристики и поощрява проявленията на неговите позитивни качества.

Проблемът е в средата!

Проблемът е, че когато дефинираме днешното политическо състояние на българското общество с термина „фасадна демокрация“ – рядко насочваме недоволството си извън политиците и политическата система. Фасадната демокрация е среда, в която нищо не е това, което виждаме. Имитация на всичко необходимо за една демокрация, но имитация. При фасадната демокрация има много партии, които се борят за властта на честни избори, но в крайна сметка разбираш, че няма нито една партия, което значи че няма и избор. При фасадната демокрация има много медии, които се представят за коректив и „четвърта власт“, но често ги улавяш, че са по-скоро мегафони на останалите три власти. При фасадната демокрация има граждани, формиращи гражданско общество, но... хайде да не се обиждаме!

В такава среда няма обществена памет!

Всеки ланка според моментното си настроение и не му пука дали днешните му думи не са абсолютната противоположност на вчерашните. Затова ме впечатли проектът на фондация „Четиринадесети януари“, подкрепен от Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа.

Представете си, че www.politikat.net се превърне в арена, където много хора гонят политическото животно. Жива памет, която поддържа медиите будни и ги кара да възвестят за всяко уловено в лъжа политическо животно.

Никой не е наясно откъде ще почнем да градим истинската България. Явно не става отдолу, както не става и отгоре. Защо да не е от Интернет?

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Да хванем политическото животно!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414