Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Арт терапия по българо-американски

Е-мейл Печат ПДФ

Арт терапия по българо-американскиХодил съм на стотици изложби, но нито една не ме е впечатлявала толкова колкото съвместната експозиция на Винс Коутс и Таня Белчева. През уикенда залата на Народното читалище „Напредък” в Шумен се изпълни с чудати и абстрактни творби и с доста любопитни погледи.

Интересът беше гарантиран, защото колко често можеш да видиш чужденец, представящ се за българо-американски творец? И това не е някаква поза за пред родните му приятели. Последната книга на Винс „Моят живот е вода”, запечатала спомените от първата му изложба в България през 2008, съдържа поезия във вариант на български и английски език. При всеки удобен случай творецът използва речниковия си запас от български думи и по доста забавен начин ги вплита в английската си реч. Владее и цели изрази. Щом насочи дигиталния апарат към гостите на шоуто си, с усмивка казва „Заемете секси поза”. Но, за да са наистина артистични фотосите – не са на фокус.

Арт терапия по българо-американски

Винс харесва България заради хората и доброто отношение, което получава от шуменското си „семейство”. Не крие обаче, че суровата ни действителност го плаши. „Аз едва ли бих могъл да оцелея тук”, казва артистичният американец. „Вие сте много смели хора”.

Арт терапия по българо-американски

Призна, че се впечатлява от размерите на паметник „1300 години България”, издигнат на Шуменското плато. Харесва повече мозайката вместо огромните стилизирани статуи на крале, но се чуди защо държавата е инвестирала такава огромна сума пари в бетон, а не в хората си. Той е особено чувствителен по социалните теми, защото в родината си помага на хора с ментални проблеми да се интегрират в обществото.

Арт терапия по българо-американски

Таня Белчева, която работи в шуменския офис на голям мобилен оператор, е срещнала Винс в САЩ, докато е била на бригада зад океана през 2006. Така творческата натура на американеца заразява и българката. Тя започва да снима творбите на Коутс и неговото семейство. Повечето от тези кадри са показани в изложбата през 2008 г. Креативният заряд на Винс докосна и всичките посетители на шоуто му през уикенда. Всеки от гостите можеше спокойно да се включи в творческия процес и да създаде своя картина или метална пластика.

Арт терапия по българо-американски

Философията на американеца е, че всеки предмет може да се превърне в изкуство. Перфектността не е цел, защото дори и в природата едно нещо може да бъде по-красиво от друго. „Нямам намерение да връщам у дома моите творби. Всеки може да вземе със себе си нещо за спомен”, призова чужденецът.

Таня Белчева

Винс е изключително позитивен. Когато някой подходи към нас с агресия – ние моментално отвръщаме със същото. А той прави точно обратното. Колкото по-агресивно се държи човек с него, той му отговаря толкова по-позитивно”, споделя Таня Белчева. За постигането на този баланс има и рецепта. Сложете цветна ластичка на едната си ръка и ако усетите, че у вас се надига негативна енергия, просто я опънете и я пуснете. Затворете очи, пребройте до три, а лекият удар ще изгони напрежението и ще върне усмивката ви.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

1 коментара

 1. [i]Изключително ми е приятно да прочета статията на Стоян Стоянов, който за пореден път показва впечатляващ професионализъм и отговорност към това, което върши, за което съм и безкрайно признателна. След коментара във вестник Шуменска заря за "немският експресионист Винсент Коутс" бях потресена от безхаберието, с което се отразяват културните събития в града и как думите, дори написани в публичното пространство, може да не ти говорят нищо. За мое огромно щастие аз присъствах на събитието и съм безкрайно щастлива, че идеята на изложбата и положителната енегригия от творенето на изкуство са пресъздадени по наи-добрия начин от репортера на fortisimo.eu. Искрено благодаря и желая успех на списанието, който е гарантиран с този екип!

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Арт терапия по българо-американски

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414