Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Кръстоносен поход за пари?

Е-мейл Печат ПДФ

Кръстоносен поход за пари?Нещата стават страшни. Родните свещеници и покорните им миряни (предимно пенсионери) се вдигнаха на литийно шествие преди броени дни. Целта им е въвеждането на задължителна учебна дисциплина, която да учи децата що е религия.

Опитът ни обаче показва, че изправи ли се Църквата на война, то кръстът няма да е насочен към защитата на моралните ценности, а ще бъде размахан заради финансова облага.

Да си говорим честно. Организирането на едно шествие, в което участват няколко хиляди души, си е солена инвестиция, от която е нормално да се очаква възвращаемост. Иначе как един от знаменосците на просветната реформа – мУтрополит Николай, носи златен Rolex и кара джип с регистрационен номер 3737? Тези детайли обаче станаха общо достояние едва след като бяха публикувани в пресата.

мУтрополит Николай

Грозната бизнес логика е следната: Новият ученически предмет ще отвори работни места за хората, завършили богословие. Така реномето на „висшата” специалност ще бъде пооправено, а „невинните” деца ще влизат по-често в храма, за да палят по една свещичка, и за да наливат свежи средства в църковната система. Това е! На думи звучи добре, но как старчетата от синода очакват да впечатлят тийнейджърите?

Църквата сочи с пръст днешните младежи. Определя ги като пропаднали наркоманчета, които нямат формирани морални ценности. А причината за всички тези беди се криела в липсата на религия. Не на вяра, на религия!

Основният проблем на Божите наместници на Земята е, че явно не откъсват очи от Библията. Защото са пропуснали същината на една малка книжка, наречена „Конституция на Република България”. Там ясно е записано, че всеки сам може да избира религията, която да изповядва, и по-важното – че религиозните институции са отделени от държавата. Така че – откъде на къде проповедниците се опитват да нахълтат в държавните ни образователни училища?

Всъщност изучаването на религия не е лоша идея (ако пропуснем факта че и сега библейските сюжети и вярвания се разглеждат – в часовете по литература и философия), но не по начина, по който искат да ни образоват поповете. Те държат всяка религиозна група да изучава собствената си вяра. Помислили са и за атеистите, които ще бъдат „заточени” на задължителни часове по етика. А в едно глобално общество идеята за толерантност се сблъсква челно с условието: „Аз ще си гледам моето, ти твоето”.

Ако нещата бяха сведени до митология и обичаи, а в учебния конспект бе включена по-широка палитра от религии и, най-важното – ако в обучението не беше замесена църквата – едва ли някой родител щеше да възроптае срещу реформата. Но не, тук си говорим за въвеждането на „Религия-Православие”.

Тоест – лицемерните отци, с часовници за по няколко хиляди лева, ще учат децата ни на Христовата мъдрост: че в Царството небесно последните ще бъдат първи. Сигурен съм, че ще опитат да напълнят главите им и със страхове за дяволи, демони… Поне така правеше един от богословите, който ми четеше лекции по История на религиите в университета. Сигурен съм, че ще премълчат всички срамни и цинични църковни практики като купуването на място в Рая, опрощаване на грехове срещу заплащане и линчуването на много научни умове, дръзнали да поставят под съмнение суеверните морални учения на Библията. Няма да споменат нищо и за астрономичния произход на свещеното писание. Евангелията ни учат, че Зодиите са мерзост, но пък апостолите на Христос (Слънцето, затова го изобразяват и с диск около главата) са също 12, точно колкото са и зодиакалните съзвездия. А и най-разпространеният символ на божия син е риба – зодиакалната епоха, в която уж е живял учителят. Казвам „уж”, защото няма нито едно историческо доказателство за съществуването на който и да е библейски герой – освен Пилат Понтийски. Поне така твърди поредицата “Тайните на Кръста” на National Geographic.

Кръстоносен поход за пари?Но да се върнем в реалността. Църквата трябва да научи и за съществуването на агенцията Трансперанси интернешънъл, която следи нивата на морал в Европейските държави. Според данните от 2009 г. – показателите на възпитание и корупция в България са почти равни с тези в Румъния и Гърция. Там вероучението вече е въведено. По-интересното е, че през последните три години показателите в Гърция се влошават. Така че не в религията се крие решението за изграждането на толерантно и модерно общество.

А иначе, от чисто комична гледна точка, ще бъде интересно да видим как хрисимите богослови ще влязат в родните училища. Те не търпят критика и бързо ще избягат. Ще вдигнат кръст срещу младежите и ще обявят, че са обсебени от демони. Ще кажат „Анатема!” и ще се заемат с вербуването на обичайните си посетители в храма: лицемерни политици, публични хора, луди и пенсионери.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимки: play.novatv.bg)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Кръстоносен поход за пари?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414