Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Приказката на стълбата

Е-мейл Печат ПДФ

Имам спомен как преди неделния семеен обяд дядо ми, старият адвокат, вземаше томчето със стиховете на Христо Смирненски и ми зачиташе „Приказка за стълбата“. Имам спомен как преди неделния семеен обяд дядо ми, старият адвокат, вземаше томчето със стиховете на Христо Смирненски и ми зачиташе „Приказка за стълбата“.

От онези спомени, бледи откъм детайлите, но ясни откъм посланието. Примерно, не бих могъл да твърдя, че този ритуал се е случвал редовно или само веднъж, но съм абсолютно убеден, че оттогава наострям уши да чуя приказката на стълбата.

Имах един период в гимназията, когато твърдях, че в текстовете на любимата ми рок група „Щурците“ има повече литература и мъдрост отколкото в цялата учебна програма. Някъде там „Стълбата“ ми разкриваше живота като състезание, в което се надбягваме със съдби и хора, които пък не винаги са честни и са склонни да ти подложат крак.

Когато навлизах в живота и напасвах идеалистичните си разбирания с реалността, приказката на стълбата стана още по-сериозна. „Живот стълба“, генерализира нещата моята най-добра приятелка и с годините дава поредица от аргументи, че е добре да помниш това. Виждал съм и продължавам да виждам хора, които не са чули тази приказка. Много им е трудно слизането. Бих искал да чуя приказката на стълбата до край, но вече не съм убеден, че тя има такъв. Не говоря за това дали този край е щастлив или не. Просто не знам дали има край.

Мисля си за това докато подкрепям болната си майка, която със сетни сили упорито изкачва и слиза два етажа. Мисля, докато усещам гнева от собственото безсилие. Болката от разбирането, че не можеш да се справиш сам. Успехът от превзетото стъпало и съживената надежда. Когато стигнем втория етаж, мама казва: „Браво!“.

Стълбата е безкрайна, а ние си имаме край. Стълбата е вечна, а ние сме мимолетни. Приказката на стълбата натрупва мъдростта си от всяко наше стъпало.

В основите на онази стълба, където живееше дядо ми, старият адвокат, разсеян майстор е обърнал надписа на мозайката и вместо 1981 стълбата е датирана на 1861 година. Има ли значение?

За fortisimo.eu – Иван Капралов

P.S.: Когато ненавършилата ми две години дъщеря види стъпало тръгва към него с бавна стъпка, обръща се внимателно и посяда. Все едно в скута на стара баба. Като че ли ще слуша приказка. Приказката на стълбата.

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Приказката на стълбата

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414