Фортисимо

Глобалното село

 

Ерата на LED часовниците

Да знаете – бинарните часовници вече не са на мода. Идва времето на гъвкавите LED д...

 

Най-модният бутик в Москва

МОЛ-овете отдавна не са на мода по света. Това твърдение се потвърждава от най-поп...

 

Колко е часът?

Във въпросния случай странният часовник показва 4:55. Как разбрахме това? По нетип�...

Вероятно няма Бог

Е-мейл Печат ПДФ

„Вероятно няма Бог, така че спри да се тревожиш и се наслаждавай на живота си!”„Вероятно няма Бог, така че спри да се тревожиш и се наслаждавай на живота си!” Този надпис се разхожда по няколко лондонски автобуса от януари.

Големият въпрос е кой продукт трябва да отрече Бога, за да развърже джобовете на потребителите. Сещам се за много такива стоки, но не… в случая поръчителят не се опитва да ни пробута конкретен продукт. Поръчителят е „Британска хуманистка асоциация” – атеистко анонимно сдружение, което набира огромна популярност на Острова.

Всъщност как може клубът да е анонимен и да набира популярност? Това е най-логичният въпрос. Оказва се, че скрити били само членовете на организацията, защото в католическия свят, към който се причислява и Обединеното кралство, било опасно да твърдиш, че не вярваш в религията. Това разкритие можело сериозно да накърни професионалната ти или семейна реализация.

В определени кръгове сигурно е така, но не мога да си представя, че един модерен човек ще симулира вяра – заради страх от отхвърляне. Но пък известният биолог и защитник на еволюционната теория Ричард Даукинс пише в своята книга „Делюзията Бог” (издателство "Изток-Запад"), че в днешно време атеистите са в същото положение като хомосексуалистите преди 50 години. Тук трябва да отбележа, че продажбите на изданието му минават 1,5 милиона копия.

Но да се върнем към автобусната реклама. Идеята на организацията е била да събере 5 500 паунда, за да осигури финансирането на акцията за месец. За два дни обаче те събират десет пъти повече средства и сигурно „богохулното” послание ще краси Лондон през цялата 2011 г. Все пак е важно да отбележим наличието на думата „вероятно”. Даукинс обяснява, че тя е вратичката, която прави рекламната фраза лишена от конкретност, защото отсъствали доказателства както за липсата – така и за съществуването на Бог.

„Вероятно няма Бог, така че спри да се тревожиш и се наслаждавай на живота си!”

Оказва се обаче, че отричането на религията не е запазен ритуал за великобританците. Във Вашингтон проходи подобна кампания, но с лозунга „Защо да вярваме в Бог? Бъди добър заради самата доброта!”. В Испания пък нараствали заявките за отказ от религиозна принадлежност – така наречената апостазия. От 47 през 2006 до 529 през 2008 г.

Социолозите отчитат, че атеистите са повече от вярващите хора, но за разлика от религиозните групи – те не са организирани. Можем ли да станем свидетели на формирането на критично ядро, което ще мотивира възгледите си, за да тръгне и да вербува последователи. Вероятно точно това ще се случи през следващите няколко години.

За това подсказва и неоромантичната литературна вълна на религиозен скептицизъм, възвърнала в обръщение старите легенди за Светия Граал и подлагаща под съмнение божествения произход на Христос. Но дори и да пропуснем сюжетите а ла Дан Браун, книжарниците на запад са пълни с стотици разработки на бележити учени, които са повели битка с религията. А текстовете на Даукинс, Кристофър Хитчънс, Мишел Онфре, математикът Пиерджорджо Одифреди и много други се превърнаха в международни бестселъри.

„Вероятно няма Бог, така че спри да се тревожиш и се наслаждавай на живота си!”

Всъщност е много по-лесно да погледнеш на религиозните писания със скептицизъм отколкото с вяра и атеистите се възползват от този факт. Те отбелязват, че свещените текстове дават грешно обяснение за произхода на света и човека, че създават опасно сексуално подтисничество и че са базирани на илюзии и измислици.

Математикът Одифреди, който издаде „Защо не можем да сме християни?” обаче е малко по-скептичен към формирането на атеистка общност. Той обяснява успеха на книгата си с желанието на хората да се доверят на разума и на науката, но е убеден че свободните умове са все още малцинство, което няма достъп до медиите.

Колкото и малко да са организираните атеисти, техните говорители като Ричард Даукинс обявяват, че за разлика от религиозните фанатици – те няма да анатемосват никого и да взривяват храмове или сгради. Дори ръководителите на „Британската хуманистка асоциация” са на мнение, че основните религии трябва да бъдат запазени, но като научни дисциплини и фолклорни традиции.

Дошло ли е времето на атеистите?

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (информация в. Ел Паис, dailymail.co.uk и e-vestnik.bg)

Виж още: Кръстоносен поход за пари? 

 

8 коментара

  1. Дошло ли е времето на атеистите?
    ...ООООоо Да! Дойде времето на атеистите, най-накрая! И това може само да ме радва! Време е вече да се погледне с разум на нещата, да се излезе от стадото и да се спре манипулацията над масата от религиозната фанатичност!
  2. Е, те хората там не са си имали атеизъм на власт... при нас дойде средата на миналия век и още не ни пуска. Тези са доста изостанали, но пък ще берат плодовете след нас. Поне в нещо да сме ги изпреварили :))) - да се благодарим на атеизма за това.
  3. Ima Bog i toi vinagi ste nakazva loshite hora po sveta za grehovete im, loshite im postupki i prestupleniata im, a dobrite ste im pomaga da imat uspeh v zivota i v lubovta. Hristianskata religia sustestvuva ot 2010 g i neinata sila vinagi ste upravliava sveta, a ateizma ste ostane samo za horata, koito ne vurshat dobri dela i si sluzat samo s luzi, podlost i licemerie i zatova tvurdo otrichat sustvuvaneto na nashia Bog - Isus Hristos.
  4. За съжаление на атеистите и горките "свободомислещи", Бог има, иначе и нас нямаше да ни има.
  5. Да се надяваме, че е дошло времето на атеистите. Религиите са си направо опасни както за псхическото, така и за физическото здраве на хората. Ако всички религии изчезнат, ще изчезнат и огромна част от предпоставките за воини и тероризъм-вече няма да има измислен бог, в чието име маниаци да тормозят останалите. Би било чудесно.
  6. Има, разбира се, нарича се "Шива" и е с много ръце.
  7. Бог няма нищо общо с религиите! Смесването двете неща, означава пълно невежество!
  8. ВЕРОЯТНО ИМА БОГ !!! Но не този измислен образ, който те е пуснал да те изпитва и накаже ако се провалиш, а БОГ, който иска чрез теб да изживее най-върховните версии на това, което може да бъде ;) БОГ, който ти казва какво да правиш или не, който само чака да кривнеш от пътя, за да те обяви за грешник НЯМА ! И никога не е имало !

Добавете коментар



    Ново изображение
    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Популярно от Това е лично

    Реклама

    СВА - каталог с намаленията

    Реклама


     
    ГАЛФ


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Още от Това е лично

    Карнавал

    Да изберем 24 май за Национален празник на България!

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Вероятно няма Бог

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414