Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Вероятно няма Бог

Е-мейл Печат ПДФ

„Вероятно няма Бог, така че спри да се тревожиш и се наслаждавай на живота си!”„Вероятно няма Бог, така че спри да се тревожиш и се наслаждавай на живота си!” Този надпис се разхожда по няколко лондонски автобуса от януари.

Големият въпрос е кой продукт трябва да отрече Бога, за да развърже джобовете на потребителите. Сещам се за много такива стоки, но не… в случая поръчителят не се опитва да ни пробута конкретен продукт. Поръчителят е „Британска хуманистка асоциация” – атеистко анонимно сдружение, което набира огромна популярност на Острова.

Всъщност как може клубът да е анонимен и да набира популярност? Това е най-логичният въпрос. Оказва се, че скрити били само членовете на организацията, защото в католическия свят, към който се причислява и Обединеното кралство, било опасно да твърдиш, че не вярваш в религията. Това разкритие можело сериозно да накърни професионалната ти или семейна реализация.

В определени кръгове сигурно е така, но не мога да си представя, че един модерен човек ще симулира вяра – заради страх от отхвърляне. Но пък известният биолог и защитник на еволюционната теория Ричард Даукинс пише в своята книга „Делюзията Бог” (издателство "Изток-Запад"), че в днешно време атеистите са в същото положение като хомосексуалистите преди 50 години. Тук трябва да отбележа, че продажбите на изданието му минават 1,5 милиона копия.

Но да се върнем към автобусната реклама. Идеята на организацията е била да събере 5 500 паунда, за да осигури финансирането на акцията за месец. За два дни обаче те събират десет пъти повече средства и сигурно „богохулното” послание ще краси Лондон през цялата 2011 г. Все пак е важно да отбележим наличието на думата „вероятно”. Даукинс обяснява, че тя е вратичката, която прави рекламната фраза лишена от конкретност, защото отсъствали доказателства както за липсата – така и за съществуването на Бог.

„Вероятно няма Бог, така че спри да се тревожиш и се наслаждавай на живота си!”

Оказва се обаче, че отричането на религията не е запазен ритуал за великобританците. Във Вашингтон проходи подобна кампания, но с лозунга „Защо да вярваме в Бог? Бъди добър заради самата доброта!”. В Испания пък нараствали заявките за отказ от религиозна принадлежност – така наречената апостазия. От 47 през 2006 до 529 през 2008 г.

Социолозите отчитат, че атеистите са повече от вярващите хора, но за разлика от религиозните групи – те не са организирани. Можем ли да станем свидетели на формирането на критично ядро, което ще мотивира възгледите си, за да тръгне и да вербува последователи. Вероятно точно това ще се случи през следващите няколко години.

За това подсказва и неоромантичната литературна вълна на религиозен скептицизъм, възвърнала в обръщение старите легенди за Светия Граал и подлагаща под съмнение божествения произход на Христос. Но дори и да пропуснем сюжетите а ла Дан Браун, книжарниците на запад са пълни с стотици разработки на бележити учени, които са повели битка с религията. А текстовете на Даукинс, Кристофър Хитчънс, Мишел Онфре, математикът Пиерджорджо Одифреди и много други се превърнаха в международни бестселъри.

„Вероятно няма Бог, така че спри да се тревожиш и се наслаждавай на живота си!”

Всъщност е много по-лесно да погледнеш на религиозните писания със скептицизъм отколкото с вяра и атеистите се възползват от този факт. Те отбелязват, че свещените текстове дават грешно обяснение за произхода на света и човека, че създават опасно сексуално подтисничество и че са базирани на илюзии и измислици.

Математикът Одифреди, който издаде „Защо не можем да сме християни?” обаче е малко по-скептичен към формирането на атеистка общност. Той обяснява успеха на книгата си с желанието на хората да се доверят на разума и на науката, но е убеден че свободните умове са все още малцинство, което няма достъп до медиите.

Колкото и малко да са организираните атеисти, техните говорители като Ричард Даукинс обявяват, че за разлика от религиозните фанатици – те няма да анатемосват никого и да взривяват храмове или сгради. Дори ръководителите на „Британската хуманистка асоциация” са на мнение, че основните религии трябва да бъдат запазени, но като научни дисциплини и фолклорни традиции.

Дошло ли е времето на атеистите?

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (информация в. Ел Паис, dailymail.co.uk и e-vestnik.bg)

Виж още: Кръстоносен поход за пари? 

 

9 коментара

 1. Дошло ли е времето на атеистите?
  ...ООООоо Да! Дойде времето на атеистите, най-накрая! И това може само да ме радва! Време е вече да се погледне с разум на нещата, да се излезе от стадото и да се спре манипулацията над масата от религиозната фанатичност!
 2. Е, те хората там не са си имали атеизъм на власт... при нас дойде средата на миналия век и още не ни пуска. Тези са доста изостанали, но пък ще берат плодовете след нас. Поне в нещо да сме ги изпреварили :))) - да се благодарим на атеизма за това.
 3. Ima Bog i toi vinagi ste nakazva loshite hora po sveta za grehovete im, loshite im postupki i prestupleniata im, a dobrite ste im pomaga da imat uspeh v zivota i v lubovta. Hristianskata religia sustestvuva ot 2010 g i neinata sila vinagi ste upravliava sveta, a ateizma ste ostane samo za horata, koito ne vurshat dobri dela i si sluzat samo s luzi, podlost i licemerie i zatova tvurdo otrichat sustvuvaneto na nashia Bog - Isus Hristos.
 4. За съжаление на атеистите и горките "свободомислещи", Бог има, иначе и нас нямаше да ни има.
 5. Да се надяваме, че е дошло времето на атеистите. Религиите са си направо опасни както за псхическото, така и за физическото здраве на хората. Ако всички религии изчезнат, ще изчезнат и огромна част от предпоставките за воини и тероризъм-вече няма да има измислен бог, в чието име маниаци да тормозят останалите. Би било чудесно.
 6. Има, разбира се, нарича се "Шива" и е с много ръце.
 7. Бог няма нищо общо с религиите! Смесването двете неща, означава пълно невежество!
 8. ВЕРОЯТНО ИМА БОГ !!! Но не този измислен образ, който те е пуснал да те изпитва и накаже ако се провалиш, а БОГ, който иска чрез теб да изживее най-върховните версии на това, което може да бъде ;) БОГ, който ти казва какво да правиш или не, който само чака да кривнеш от пътя, за да те обяви за грешник НЯМА ! И никога не е имало !
 9. Колкото и да се „напъват" рекламите със своите трикове, колкото и да измислят нови хитрини - в крайна сметка се стига до това: купувай и живей днес, вземай кредити, граби от живота с пълни шепи... Май така говореше и Фреди Мъркюри и... си отиде от този свят много млад... Разбира се, че в крайна сметка ще стигнат до най-съкровеното на човека - вярата. Когато застанеш и удариш истинската вяра в сърцето на човека, тогава можеш да вкараш хората в робство, което ще влачат дори техните внуци... В Западна Европа има ипотечни кредити за срок от ... 100 години - и твоите деца, и дори внуците, ще изплащат... твоите удоволствия... Аз съм категорично против тази теория: живей днес и сега, след мен потоп! Това е живот на муха-еднодневка. А че Бог има, това е повече от ясно, за тези, които МИСЛЯТ и ГЛЕДАТ! Науката така и не успя да обори вярата, напротив, все повече се позовава на теории, които трябва ДА ВЯРВАМЕ, защото не мога да се докажат... Накъде ли отива този свят?...

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Вероятно няма Бог

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414