Фортисимо

Глобалното село

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...

 

Пуснаха терариум за кактуси

Ще обърнем внимание на няколко ръчно изработени терариуми, в които обаче не се гл...


„Аз съм прасе и обичам боклука”

Е-мейл Печат ПДФ

„Аз съм прасе и обичам боклука”Помните ли онзи испански детски филм „Синьо лято”, скоро пак го завъртяха по един канал. В един от епизодите децата решиха да почистят плажа.

Като знак на протест срещу цапащите възрастни, и конкретно към един, който обичаше кротко да си почива, заобиколен от собствените си боклуци. Децата прибавиха още боклук и сложиха плакат до него „Аз съм прасе и обичам боклука”.

Реших да пиша по тази поизтъркана тема, макар че мен, чистосърдечно да си призная, ме кара да се гневя всеки ден. Всеки ден имам един маршрут ходене пеша, но дори малко да го променя, картините по улиците са едни и същи. Допускам, че ако се движа с кола – някак си ще спестя на очите си много от гледките… дали?!

„Аз съм прасе и обичам боклука”

Не става въпрос за разкопките по улиците на града :) Това, надявам се, някой ден ще свърши. Програмата „ИСПА” или друга програма да се финализира, фирмите да си свършат работата, и града ни да стане един красив североизточен български град, на няма 100 километра от морето. Мечтая си за това!

Има ли смисъл да размишлявам по тази тема, мръсотията ни заобикаля отвсякъде и това всъщност си е наше дело. Не зависи от фирми и програми, нито от Европейския съюз, нито от Времето, нито от кризата. Мен ако питате, дори не става въпрос за пари. А за култура! Толкова ни е културата на нас българите. Във всички градове!

„Аз съм прасе и обичам боклука”

Обичам да ми е чисто, не само в къщи. Обичам да ми е чисто във входа, в който живея, затова чистя по желание – нямаме чистачка, решение на живеещите. Обичам да ми е чисто и в градинката, където водя сина ми да играе. На няколко пъти се опитвах и там да почистя, но после разбрах, че това е непосилна задача. Градинката е голяма, и докато успея все пак да направя една сносна оборка, момчето ми вече е уморено и иска да си тръгва. Отказах се.

Водя го по други градинки, но и там положението е същото. Там заедно с децата, стоят майки и баби, и дори не забелязват какво е около тях. И татковци има, разбира се, те също допринасят за облика на градинки и полянки - смело чоплят семки и хвърлят пластмасови бутилки от това онова. На никой не прави впечатление, че градинката, полянката всъщност изглежда като коледна елха, украсена с... боклуци. Такива са и дворовете на училищата, за съжаление, такива са и спортните площадки, такова е положението и около магазините, и около по-нови и стари кооперации... навсякъде.

„Аз съм прасе и обичам боклука”

Торбички, хартийки, памперси, домакински отпадъци, всякакви стари ненужни неща. Остатъци от ремонт на баня стоят почти две години съвсем близко до блока, в който живея, вече дори се покриват с трева...

Убедена съм, че не казвам нищо ново за никого. Ние свикнахме с това, с цялата тази мизерия по улици и градинки. Всеки е виждал как шофьор изхвърля през прозореца си празна кутия от цигари, опаковка от вафла. Култова гледка, която няма да забравя - един шофьор на такси, докато си чакаше на пиацата, си извади пепелника и го изсипа под колата си. Никой не видя… до момента в който не тръгна. Също толкова запомняща се остана и една друга гледка за мен. Преди има няма две години се качихме на Шуменското плато, на един от заслоните, за да празнуваме рожден ден. Бяхме аз и рожденикът, моят приятел, трябваше като домакини да подготвим трапезата и огъня. Избирахме заслона по местоположение и разположение на пейките, според хората, които трябваше да дойдат.

„Аз съм прасе и обичам боклука”

Ооо, какво видяхме там, когато слязохме от колата... Беше страшно, там сякаш е имало състезание по мръсотия... Чистихме повече от час и половина… какво ли не... На няколко пъти ми се повдигаше, но нали поканените очаквахме там. Освен остатъците от храна, повръщано, разпилени чаши, вилици, всякакви хартии, цигари, слънчоглед, залети, мокри пейки, вонящи на бира, ракия и разни други неща, имаше дори забравено или ненужно... бельо. Почистихме перфектно, имаше с какво, михме пейките и сложихме картони за седалки и когато другите дойдоха нямаше и помен от идиотското състояние на заслона... Накрая пак почистихме, някои по-охотно, други не.

„Аз съм прасе и обичам боклука”

Беше отдавна, но чувството ми остана, и миризмата и гледката също. До ден днешен се гневя на подобни гледки, и не само на платото. Не толкова драстични, но подобни има навсякъде.

Калпава нация сме, да му се не види, оттам се започва, от чистотата. Каквото и да говорим на децата си – няма да има значение, защото е по-важно какво правим... а ние правим мизерния си живот още по-мизерен. Мърлящината е навсякъде около нас, и вече дори не ни прави впечатление. Дори вече не знам дали се гневя или повече ми е болно.

„Аз съм прасе и обичам боклука”

Вчера един приятел във Фейсбук, в една тема сходна на тази тема ме нарече примерна българка. Не съм примерна, нормална съм!

Снимките направих само през няколко улици, и не от крайните квартали. Най-мръсни всъщност се оказаха улиците на крачка от центъра (за шуменци – районът около Херсон).

За fortisimo.eu – Нели Русева

 

2 коментара

 1. В крайна сметка всички трябва да сме по-отговорни и да пазим чистота
 2. Абсолютно точно си написала: "Каквото и да говорим на децата си – няма да има значение, защото е по-важно какво правим... а ние правим мизерния си живот още по-мизерен". Това се отнася не само до мръсотията около нас, а и за мръсотията в нашите души! Искаме по-добър живот, а ние самите не правим нищо, за да го подобрим! Чакаме някой отнякъде да дойде и да го оправи! Няма да стане! Всичко зависи само и единствено от нас!

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично „Аз съм прасе и обичам боклука”

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414