ФортисимоИмате ли много пари?

Е-мейл Печат ПДФ

Имате ли много пари? Банална ситуация – аз и семейството ми стоим в популярно заведение. Банална ситуация – малката ми племенница си намира две дружки, с които да играе. Средната възраст на хлапетата е приблизително пет години.

По някое време ми прави впечатление, че явно се води някакъв интересен за децата разговор. Оказва се, че едното дете (за щастие не моята племенница) задава въпрос на другите две: "Имате ли много пари?"

На мен ми идват на ум редица други въпроси, породени от създалата се ситуация.... Какви са тези родители, които обясняват на детето си, че е важно да попита другарчетата си за финансовото им състояние? Какви са тези родители, които си докарват чувство на самочувствие и сигурност с парадирането за „много пари”? А може би тези родители – тъкмо обратното – нямат пари и за тяхното щастие е важно да имат „много пари”... И откога стана „нормално” пет годишни деца да се вълнуват от пари?

Вярно, че е модерно абитуриентките за бала си да получават нови цици и изкуствена коса. На малките дядо Коледа сигурно им носи много пари.

По моето време бяха актуални въпроси като „Искаш ли да играем?”, „Може ли да поиграя с твоята играчка?”, „На колко си години?” и т.н. Сега може би е редно вместо да се посрещат с въпроса „На колко си години?” да се питат директно „Имаш ли много пари?”.

Това простичко по състав и смисъл изречение ми създава алюзия към един друг тип ситуация с едни други хора и интереси... „Кой каквото и да ти говори – става въпрос за пари” гласеше една стара и мъдра „поговорка”... Свят на пари – не на идеи; на интереси – не на приятелства; на прагматизъм – не на емоция... Примирила съм се с този факт.

Но откога този порочен процес засегна и невръстните ни деца? Само на мен ли ми се струва нередно децата да се вълнуват от пари, вместо от забавления и игри?

За fortisimo.eu – Ваня Тенева (снимка: ehow.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Ново от Мама + Тате = Аз

  Популярно от Мама + Тате = Аз

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още в Мама + Тате = Аз

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз Имате ли много пари?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414