Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Скъпа, слагай масата, прибирам се!

Е-мейл Печат ПДФ

Скъпа, слагай масата, прибирам се!Много и различни са чудесата, които квалифицираме в обобщението „магията на медията“. Чудно е как казаното по радиото и телевизията се приема като абсолютната истина.

Тази част от „магията на медията“ изпитах лично, когато в началото на българската демокрация неспирно спорех с баба си и дядо си за ролята на социализма и несправедливостите на днешния ред. Нищо от казаното от мен не се възприемаше от тези хора. Отидох на работа в местната телевизия и изсипах тезите си през екрана, а после с изненада получих техните одобрителни оценки.

В тоталитарните общества истината идва само чрез „магията на медията“, лично от водача или публично оправомощено от него лице. Баба и дядо дълго време са получавали истината само от екрана.

Случвало ми се е сам да се извинявам с „магията на медията“. Примерно, когато веднъж влязох в банката, за да си плащам вноската по кредита, а касиерката широко отвори очи в изумление, защото тъкмо ме слушаше да редя едни неща по радиото.

Помня, че от малък съм привлечен от „магията на медията“. От малък се мъча да я откривам и разгадавам. Всичко започна в деня, когато водещият на „По света и у нас“ изрече думите: „Това беше всичко за днес, уважаеми зрители. Ще бъдем отново заедно утре по същото време“. Чували сте ги хиляди пъти. Освен, че ги чувах, обаче аз започвах да разигравам сюжети. Какво става с водещия след тази реплика. Какво става след като камерите изгаснат.

Приятели ли са тези хора? Пийват ли заедно? Най-общо казано: „Какъв е героят в реалния живот?

После в България пуснаха едно чуждо телевизионно шоу. Тази програма бе популярна с водещия си и с неговия нечуван дотогава финал: „Скъпа, слагай масата, прибирам се!

Днес си мисля, че тази реплика е нещо като предаване за фокуси, които ти разказват как се прави магията. Прекалявам, разбира се, но някъде там нещата се завъртяха и започнахме да научаваме повече отколкото искаме от кухнята на „магията на медията“.

Проявата на този тип непрофесионализъм се превърна в норма. Водещите са все по-открити, а личния им живот – все по-напред.

За fortisimo.eu – Иван Капралов
 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Скъпа, слагай масата, прибирам се!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414