Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Забравете приказката за щъркела и бебетата

Е-мейл Печат ПДФ

altВярно е, че ние българите сме доста по-внимателни от холандците, когато става дума за възпитание. Дори и когато не става дума за това – пак сме по-внимателни от тях. Например -  дебатът за легализиране на „меката” дрога у нас (за добро или лошо) не стигна доникъде.

Фриволната отвореност на холандците обаче очевидно може да ни влезе в работа. Защо не, и когато се изправим пред проблема за все по-ниската възраст, в която децата ни подхващат активен полов живот. В мига на прозрението обикновено започваме да се оглеждаме засрамени и объркани. Очевидно старата приказка за щъркела, който "носи бебетата”, започва да дрънчи на кухо. И то веднага, щом днешните хлапета осъзнаят, че Дядо Коледа не съществува. Истинският ужас идва и с осъзнаването на факта, че собствените ти наследници вече са в биологично състояние преждевременно да те превърнат в дядо или баба. Ужас!

Затова fortisimo.eu без свян реши да звънне на холандците. Това е страната с най-нисък процент на забременявания в тийнейджърска възраст. Статистиката се дължи на така наречения „Холандски модел”. През 80-те години на миналия век със субсидии от холандското правителство е разработена програмата “Lang leve de liefde”. Нейната цел е да развие у тийнейджърите способността да вземат собствени решения по отношение на своето здраве и сексуално поведение.

Почти всички средни училища в Холандия въвеждат сексуалното образование като част от образователния курс по биология. Повече от половината начални училища провеждат занятия на тема сексуалност и контрацепция. Медиите стимулират открития диалог между деца и възрастни по темите на сексуалността, а системата за обществено здравеопазване гарантира конфиденциалното и недискриминативно отношение.

Школа от изследователи в областта на медицината издигат хипотезата, че ако сексуалното образование на децата започне още в ранна възраст (на 4–7 години), това би намалило драстично риска от нежелано забременяване и здравословни проблеми в бъдеще. Според тази теория, не би следвало да запушваме ушите на децата при споменаването на думата „пенис“ – примерно.

Още по-малко - да им зашиваме по един през устата при казването на друга подобна дума. Не знам дали сте готови за този експеримент, но нашите приятели от издателство „Кръгозор“ твърдят, че моделът почива на строги научни изследвания. Все пак ви разбираме, ако изпитвате някакъв, струва ни се естествен, срам. Но, може би си струва да се отпуснем малко по темата за секса.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Забравете приказката за щъркела и бебетата

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414