Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Не можем да вярваме на нищо

Е-мейл Печат ПДФ

Не можем да вярваме на нищоЕх, какви времена бяха”. Басирам се, че често чувате този израз. По-широката версия на сантименталната въздишка е свързана с „великата история”.

От 70-те години на миналия век обаче многобройни изследователи доказват, че миналото не може да бъде запечатано коректно и безпристрастно. Всеки спомен (дори да е записан по някакъв начин) лесно може да изопачи фактите. Най-известните доказателства в тази насока идват от психоложката Елизабет Лофтус. Дамата направила филм, който показвал, как червен автомобил стига до кръстовище и блъска пешеходец. На кадрите се вижда знак „Стоп”. Тогава участниците в изследването преразказали коректно цялата ситуация и обявяват шофьора за виновен. По-късно обаче на тях им се показва снимка от същото произшествие, на която обаче е добавен знак за предимство. При втория разпит почти 50% от „опитните зайчета” са обявили, че са видели знака още в първия запис и са добавили, че „винаги са знаели, че шофьорът не е виновен”.

Идеята тук е, че всяка нова поправка зачерква досегашното познание, без да си правим труда да съпоставим старите и нови данни. И ако условията и резултатите на това изследване ви звучат абстрактно, то чуйте какви са данните от друг (по-интересен) експеримент, вдъхновен от работата на Лофтус.

Научният работник Кембърли Уейд тайно набрала детски снимки на 20 свои студенти. Професионален фотограф направил колаж и пренесъл лицето на всеки един от малчуганите в коша на огромен балон с топъл въздух. Психоложката показвала преправената снимка редом с автентичните кадри и така 7 от 20-те участници в опита се сетили за несъществуващото приключение. На всичкото отгоре дали доста правдоподобен разказ за фалшифицирания образ. След първото интервю обаче Уейд помолила студентите да се опитат да си припомнят повече детайли около снимките, без да се допитват до роднини и близки. При повторната им среща на другия ден още трима младежи заявили, че са си припомнили за тази разходка с балон и я обрисували подробно.

В последствие Кембърли Уейд е установила, че голяма част от студентите й притежават фалшиви спомени за това, че са загубили мама или тате на обществено място като малки, за среднощни визити в болница, за голяма беля по време на сватбено тържество, за пожар или катастрофа, причинена от игра в паркиран автомобил. Много хора вярват, че са изживели нещо подобно, само защото са си присвоили неволно случка на приятел, роднина или пък са ги видели по телевизията.

Случва се много често самите родители да смесват истории от миналото на техните деца. Фотосите и видеозаписите също не гарантират достоверното запазване на действителността. За изменчивостта на пространството и създаването на илюзии могат да говорят както фотографите, така и спортните запалянковци. Футболните фенове страдат най-често от фалшиви ъглови емоции.

Тази научна действителност ужасява правните специалисти. Оказва се, че е изключително трудно да си припомним точните детайли, а това означава, че повечето свидетелски показания, които определят човешкия живот в съда, са много често неверни или поне необективни.

А учебниците по история, а религиите? След като хората са склонни да вярват, че са летели на балон като деца, без това да се е случвало, дали ще пропуснат да повярват в едно възкресение от преди 2 хил. години?

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Не можем да вярваме на нищо

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414