Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Какво правят децата ни в сайтовете за запознанства?

Е-мейл Печат ПДФ

Какво правят децата ни в сайтовете за запознанства?Българското общество отново се сети, че в него има и деца, които трябва да бъдат защитавани. В случая враговете се оказват педофилите и престъпниците в сайтовете за запознанства.

Вниманието ни към този проблем бе насочено от шефа на Киберпрестъпления в ГДБОП Явор Колев. Той е прав, че хиляди младежи, прескачат възрастовата бариера за достъп до тези сайтове. Правят си профили, като лъжат, че са на поне 18 години, качват предизвикателни снимки и започват да плуват в дигиталното море от акули. Администраторите на уеб проектите вдигат ръце и казват, че не могат да разграничат пълнолетните от не пълнолетните потребители без да изискват личните им данни. А те нямат право на това.

В тази връзка предложението на Явор Колев регистрацията на всеки профил да е подплатена с предоставяне на данни за банкова сметка (дебитна или кредитна) – звучи доста нереално. Щом ЕГН-то минава за лична информация, то какво прави IBAN-a ми публичен? Принципно подобна система е възможна, само че тук си говорим за законови промени, които я настъпят, я не. Пък и ако всичко в любовните социални мрежи стане заверено – едва ли някой ще се осмели да ги използва за свалки.

Добре, да приемем за момент, че методът на Колев заработи. „Гепи ме” и „Елмаз” ще останат празни, а потребителите ще се юрнат да се „зарибяват” в милионите интернационални сайтове. Някой наистина изискват банкова информация, но не, за да докажат възрастта ти, а за да приберат някой лев, а в замяна на това ти да получиш достъп до снимките на други хора или до канали за виртуален секс. Всичко останало е безплатно. А големите социални мрежи са без възрастов контрол при регистрирането. Но пък са с рестрикции при непълнолетните посетители

Ако ще въвеждаме банково потвърждаване на самоличността, трябва да накараме и чат програмите като Скайп, ICQ или MSN да ни питат за IBAN и BIC. Няма какво да се лъжем и те са толкова опасни като (примерно) „Елмаз”. Собствениците на тези комуникатори ще се зарадват, защото така директно ще ни продават по-евтина телефония или други виртуални заигравки като игри и допълнителни приложения.

Какво правят децата ни в сайтовете за запознанства?Та, можем ли да защитим децата с предоставянето на банкова информация? Категорично не. След като овчари стават собственици на фирми фантоми, какво й пречи на тази практика да се пренесе и в сайтовете за запознанства?

Иначе не се съмнявам в твърдението на Явор Колев, че почти всички сигнали за педофилски прояви в Интернет, които получават в ГДБОП, са тръгвали от социални мрежи като „Гепи ме”. Тези публични каталози на плът могат да бъдат опасни не само за децата, но и за възрастните. И наистина – нещо трябва да се направи спешно.

Вместо обаче да се развиват идеи за регистрации чрез банкови сметки, ГДБОП трябва да назначи агенти, които да оперират с дузина фалшиви профила на малолетни и да разгонят хората, които проявяват сексуални апетити към тях. Подобни акции ще уплашат чатърите с престъпни намерения, но няма да притеснят потребителите, които просто търсят флирт за разтуха или приятно изживяване за вечерта (последните две мотивации не противоречат на Конституцията, все още).

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Какво правят децата ни в сайтовете за запознанства?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414