Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


На лекции и разходки в Гданск

Е-мейл Печат ПДФ

На лекции и разходки в ГданскПреди седмица имах прекрасната възможност да участвам в проект на Европейски Център "Солидарност", наречен Gdansk Station Project.

Той бе посветен на 30-годишнината от стачките в пристанището на Гданск, поставили началото на демократичните промени в Полша, а оттам и в цяла Европа. Близо 50 души от различни страни имахме възможност да се запознаем подробно със събитията, започнали на 14.08.1980 г. и завършили с избора на първото демократично правителство в страната през 1989 г.

Лекциите ни всяка сутрин се провеждаха в залата, в която преди 30 години представители на държавата подписват споразумение, с което приемат всички 21 искания на полските работници. Сред най-важните – правото на независими работнически съюзи, право на стачки и свобода на словото.

На лекции и разходки в Гданск

Освен интересните лекции и практическите занимания и игри, имахме възможност да посетим и важни исторически места в близост до Гданск. Едно от тях беше Westerpaltte - мястото, където са дадени първите изстрели на Втората световна война. Малък полуостров, който 200 полски войници защитават в продължение на една седмица срещу 10-пъти по-многобройна немска армия, разполагаща с много повече техника и амуниции.

Друга забележителност, която посетихме бе лагерът Stutthof, който се намира на около половин час от Гданск, изцяло заобиколен от гора, скриваща от погледа на хората многобройните престъпления, извършени в него. 65 000 от общо 110 000 души, затворени в него, губят живота си по време на Втората световна война.

На лекции и разходки в Гданск

В последния ден на проекта всички взехме участие във Форум "Младост", като най-интересната част бе 20-минутната реч на Лех Валенса и разкази на хора, взели участие в промените. Да бъдеш с такива хора в една зала и да слушаш личните им истории е усещане, което не може да се опише! Вълнението, с което говорят и думите им успяват наистина да предадат на околните значението на думата "солидарност".

На лекции и разходки в Гданск

Самият Гданск успях да видя едва последния ден, съвсем набързо малко преди полета ми. И съжалявам, че нямах повече време, защото Гданск е един наистина очарователен град с изключително красива архитектура, впечатляващи с размерите си катедрали, спокойни площади и малки калдаръмени улички. Хората са много мили и приветливи, прекрасно е, че пазят и помнят историята си и си личи, че се гордеят с нея.

На лекции и разходки в Гданск

Повече за Европейски център "Солидарност" и за многобройните инициативи – пътуващи изложби, конференции, семинари, концерти, които организира, можете да научите от сайта на центъра - http://www.ecs.gda.pl/About_us. Проектът Gdansk Station Project се провежда всяка година и насочен към млади хора между 20 и 30 години, като единственото условие е да знаете английски и да проявявате интерес. Ще се радвам ако с разказа си съм заинтригувала някого и реши да кандидатства следващата година - заслужава си заради многото нови неща, които научава човек, прекрасните хора, с които се среща, положителните емоции и хубавите спомени.

За fortisimo.eu – Рослава Стоянова (снимки: личен архив и Łukasz Unterschuetz)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично На лекции и разходки в Гданск

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414