Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


За коментарите и коментаторите

Е-мейл Печат ПДФ

Редовните ми разходки в различните сайтове, блогове, електронни вестници или списания все повече ме карат да се чудя над това, което вълнува съвременниците ми. Вълнува ги така, че се превръща в движеща сила – да пишат безкрайни коментари за новини, събития, известни или неизвестни хора. Какво толкова коментират коментаторите?

 Чета. „Невярвам на ушите си”, чета и се плаша. Какъв стил, какви изрази! А за правописа и латиницата – няма смисъл да отварям дума. Важното, според мен, е че всички са анонимни. Така е по-лесно да си лош докрай. Да отричаш всичко и всички, удобно прикрит под никове – Анонимен, Постоянен, или Дискретен. Понякога всичко, което прочитам в коментарите под новините, надминава обикновеното ми учудване и ме кара да се срамувам. Друг път се заливам от смях. Случвало се е да ми става и тъжно.

Колко много енергия загива така?

Допускам, че много хора биха казали „Такъв е животът ни, такъв е битът ни, такъв е манталитетът ни...” и подобни. Народопсихологията ни е такава, ама какво правим с децата на България? С нашите деца! Какъв пример даваме и на какво ги учим? Всеки има право на мнение, коментар или позиция. Безспорно е така, но ще се научим ли някога да критикуваме и да изказваме мнението си аргументирано и с думи, които не бият шамари? Защо обсъждаме всичко по възможно най-грозния начин?

Сигурна съм, че никой не харесва грозни неща, грозно поведение и грозни думи. Същевременно – очевидно го правим. На това ли му се вика „човещинка”? Досущ като някои мои колеги, които уж не гледали ВИП БРАДЪР, а после активно се включват в обсъждането на последния му епизод. Или други, дето мразят чалгата, но на купона пеят яко и знаят текста. В смисъл, че „човещинката”, изглежда, е двупосочна. И за хубавите, и за лошите неща се случва да твърдим едно, а да правим друго.

Трябва ни постоянно огледало. Спирачка.

Според мен, това са децата ни. Хубаво е, преди да качите поредния коментар, да се замислите, че това, което пишете, се чете и от тях.

Не ми се ще да ме възприемате като дрънкащ морализатор, но се надявам да се замислите. Всъщност – настоявам да се замислите, защото знам, че скоро и моето дете ще забие нос в монитора.

Предлагам да сключим примирие. Издигам лозунг: „За мир в интернет!”
Точно сега и аз написах един дълъг коментар. Дано ви се е сторил различен от тези, които четем и пишем всеки ден.

За fortisimo.eu – Нели Русева

 

4 коментара

  1. Да - наистина е различен...малко.Най - доброто доказателсво за написаното тук е ако си представим,че тези новини примерно се четат и обсъждат публично и гласно да речем в кино " Херсон"....коментарите ще бъдат изречени тихо,полугласно или наум....Въпросът не е само в това какъв ти е ника / какво като се пиша Мариана - пак никой не ме знае или дали наистина съм Мариана/ - важното е пред себе си да знаеш,че можеш и носиш отговорност...
  2. Познавам активни коментатори, много саркастични, дори злобни. На живо това са много тихи хора. Може би интернет е техният начин да се разкрият... слагайки поредната маска... В същото време, опиташ ли се да кажеш нещо добро за някого в коментари или форум - получаваш титлата "корумпиран"... Дано да успея да убедя детето си, че коментарите не са това, което са :)
  3. Факт е, че нямаме култура да коментираме, а такава е необходима, дори когато го правим без името и лицето си. Впрочем - май нямаме култура да говорим и по телефон, което чуваме и виждаме всеки ден по радиото и телевизията. За разлика от коментарите в Интернет обаче, обажданията поне са дело на неголям "абониран контингент". Поглеждайки отстрани се убеждавам, че изглежда всички форми на нормално общуване са епидемичен национален проблем, който тръшка до крак.
  4. А в Мрежата, предвид тоновете злоба и омраза, които таим на живо, за да изкрещим виртуално - за мен остава загадка как случаят "Атила" засега е единичен. Защото типажите "Атила" са тревожно много и са все скрити. Досущ като носител на зараза, който само чака да бъде активиран от страничен фактор.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично За коментарите и коментаторите

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414